søndag den 26. juni 2022

Suppedas.

 

  Der udbrød en frygtelig brand på Sebberkloster i 1957. Mange samledes på Navet, og nogle løb op på Skt. Nikolaj bjerg, hvorfra man kunne iagttage de voldsomme flammer og røgen, mens man samtidig kunne høre både Falck og Zonen fra Nibe, med udrykningshorn, køre over den gamle bro på vej til ”klosteret.” Jeg ved intet om årsagen til branden, men hændelsen gav næring til dette lille stemningsbryg:

 

SUPPEDAS

 

  Hun hældte en spand vand ud ved sokkelen nær bryggersdøren, da hun var færdig med at plukke og rense hønen, som skulle være hovedingrediens i morgendagens suppe på den store gård, som var beliggende tæt ved fjordens bredning og kirken. Det var dagens største fejltagelse, for næppe havde hun tømt den sidste sjat ud, før lynet slog ned i laden. Det kom ganske uvarslet, der havde ikke været nogen rumlen, og ikke mange skyer på himlen, så det var vanskeligt at forstå, efteråret allerede havde åbenbaret nogle af sine første, vemodige udtryk.

 

  Hvad hun ikke vidste var at lige under, hvor vandet ramte, boede vættefamilien, Dahl. Og var der noget de ikke brød sig om, var det at få plasket vand på deres loft, især når de holdt siesta og lå og småkværulerede over, hvor lang eller kort tid der var til jul. Og med sådan et snavset og varmt vandfald, var det ikke muligt at slå koldt vand i blodet, så vættefar, Yammer Dahl, råbte truende og mørkerød i hovedet:

 

”Nu kan det være nok!” 

 

  Og det var det. Det var nok til at nedkalde nogle slemme lyn, som straks antændte laden, for vættefars vrede var farlig for både mennesker og dyr.

 

  Set fra en menneskelig synsvinkel, var det en ond begivenhed, men fra vætternes muldvarpeperspektiv, var hævn ganske naturlig. Forståelse og tilgivelse fandtes ikke på deres menukort. Fred gav ingen mening og blev iagttaget med vantro. ”Livet er en jammerdal,” sagde de ofte, og ikke helt uden reference til faderens navn.

 

  De vidste nemlig, fra overleveringer, at de skulle tørre glade og frimodige smil af de tåber, som levede i fredelig velstand, og plukke høns med dem. Alt andet var blålys og ikke til at holde ud. Og vandet var bare dråben...

 

  Hønsekødssuppen blev udsat, for nu var der nok at se til. Men havde konen forstået, hvordan det hele hang sammen, ville hun sikkert lave en kæmpe portion havregrød til jul. For selv om vætterne boede under huset i det daglige, rykkede de altid op på loftet ved juletid. Fuldstændig som nisser havde for vane.

 

  Så var havregrød med sukker, en dygtig klat smør og en sjat skummetmælk et must, hvis menneskene ønskede ro, fred og fordragelighed. For risengrød duede ikke, da vætter ikke ville slås i hartkorn med nisser.

 

  Og sådan blev det fremover.

 

/J.W.