lørdag den 25. september 2021

Skib ohøj.

Han havde opholdt sig ved den nordjyske vestkyst det meste af denne sommerdag. Kameraerne til stillbilleder og videooptagelser hang over hans skuldre, for han fandt ofte noget så interessant her, at det fortjente forevigelse. Der blev selvfølgelig redigeret senere, da han var feinschmecker, og kiksede billeder, som ingen kan undgå ind imellem, blev hurtigt skåret fra.

I hans sind blandede brændingens brus sig med æterisk musik. På stranden, ikke langt fra Rubjerg Knude Fyr, var der et område, som ingen turister havde indtaget endnu denne dag. Kun det evige brus fra brændingen og mågernes skrig brød stilheden. Højst oppe på skrænten stak et par sommerhuse ud med næsten en tredjedel hængende frit i luften. Han tænkte på, hvor få år det var siden, de lå sikkert inde i landet. Nu havde de udsigt til at styrte i havet, for havet, som var ubønhørlig og aldrig tog hensyn til, at sommerhusene, som måske var byggede til at holde i hundrede år, havde sin egen agenda. Og den kunne mennesker, stort set, ikke forudberegne. Havet arbejdede sammen med Vestenvinden. De havde et ubrydeligt broderskab. Men resultaterne af deres møder var undertiden rystende for mennesker, selv om der var storhed, drama og skønhed over det. Der var jo også penge på spil.
Han vendte blikket mod havet og så nu til sin forundring, at et sejlskib var dukket op. Han havde ikke set det komme, og det virkede som om, det pludselig var der.
”Besynderligt,” tænkte han. ”Jeg har ikke set det som en prik i horisonten.” Han greb sit videokamera og begyndte at filme, for dette særsyn opfattede han som yderst fotogent, og det ville han kunne bruge i en eller anden sammenhæng, når han engang sad i sit studie og redigerede. Han smilede, fordi nogle måger samlede sig omkring skibets sejl i en usædvanlig formation, før de pludselig fløj bort i forskellige retninger, som om et skud var blevet affyret. ”Herligt,” tænkte han. ”Det bliver godt.”
Han gik tilbage til bilen og kørte til Løkken, hvor han vidste, de serverede en særlig god kaffe og en velsmurt ostemad. Mens han ventede på at bestillingen blev effektueret, åbnede han kameratasken. Han fik lyst til at betragte scenen, han havde optaget, og han vidste, den var god. Men sejlskibet var der ikke. Han spolede tilbage nogle gange for at gense sceneriet, men hver gang uden at øjne skibet. Kun mågerne var med, og de opførte sig på nøjagtig samme måde, han have set og filmet, mens skibet var der.
Tjeneren kom med kaffe og ostemad, som han arrangerede på bordet med en venlig, elegant rutine.
”Tak, det ser som sædvanligt godt ud. Men sig mig, har du hørt, at der har været et sejlskib her i området for nylig?”
Tjeneren kiggede forskrækket på ham og førte febrilsk sit forklæde mod munden. ”Nej, nej,” sagde han. ”Nu igen. Så ryger der snart atter sommerhuse i havet. Hver gang nogen har set dette sejlskib, er mindst ét sommerhus blevet fortæret af havet indenfor den følgende uge. Men skibet forsvinder tilsyneladende op i den blå luft igen. Man skulle tro, havet var magisk og udsendte varsler. Hvad ved jeg? Der er godt nok mere mellem himmel og hav, som man siger heroppe. Men værsensartig, og velbekomme.”
/J.W.


fredag den 24. september 2021

24. oktober.

 Jeg så, Nordjyske Stiftstidende i dag gjorde opmærksom på, at der nu er tre måneder til jul. Det kunne jeg jo godt selv have regnet ud, men havde ikke tænkt på det. Nu da jeg endelig havde vænnet mig til, at det var sommer.

Æblerne er modne nu, og de kan f.eks. serveres i indbydende skiver, som et forvarsel om de bløde, varme æbleskiver, der ”snart” melder sig. Sammen med Vendsysselsk grønlangkål, små brunede kartofler og en god medister. Samt meget andet godt.
Maleriet er olie på canvas panel og måler 18 x 24 cm. foruden rammen.



onsdag den 22. september 2021

Silkepæoner.

 

En "krukket" blomst.

Smukke blomst på væggen der,

fri er du for vind og vejr.

Du blev malet, kom i ramme

godt nok ikke helt det samme,

som at blomstre i det fri,

hvad du sikkert bedst ku’ li’.

Du blev plukket – skåret ren

gør dig nu som ”Stilleben.”

/J.W.

Olie/mdf. 60 x 60 cm.



 

mandag den 20. september 2021

Kattens også.

De fulgtes så nogenlunde ad, Katinka og Willy. De gik langs carporten, som havde plads til ni biler. Kun én bil stod under tag lige nu, og Willy drejede straks ind til bilens venstre forhjul.

”Jeg kalder det: At sparke dæk,” sagde han, mens han drejede hovedet mod Katinka.
”Ja, det gør du vel, men jeg ved godt, hvad du er ude på. Bildæk dufter skønt, især hvis de har været på nylig hjulspind, og asfalten samtidig er fugtig.”
”Jeg spinder kun, når det hele går efter mit hoved. Det gør det ofte, for mine mennesker gør stort set alt, hvad jeg ønsker. Det har jeg lært dem.”
”Naboerne klager over, at vi genner deres sangfugle væk. Det er ikke rigtigt, for vi jager næsten aldrig fugle. Kun mus, stort set.”
”Ja, vi får jo også rigeligt med mad hjemme i køkkenet, så det lægger en dæmper på jagtiveren. Men mus kan jeg ikke holde mig fra. Dertil er jeg stadig for legesyg.”
”Jeg tager altid musene med hjem, for at vise dem frem og prale lidt, men de forstår vist ikke helt min pointe med dette. De virker næsten misfornøjede. Og jeg mener endda, at det står anført som en pligt at plage livet af musene, i vores Katekismus.”
/J..W.


I jagtsæsonen.

Lauritz og Alfred sidder på ”Børsen” og evaluerer. ”Børsen” er den eneste bænk, havnen med slæbestedet tilbyder, i det lille fiskerleje Sebbersund ved Limfjordens bredning. Bænkens ryg hviler op ad den nu nedlagte Kongeligt Privilegerede Kro’s pavillon.

”Vinden skulle gå i vest til aften,” siger Lauritz.
”Øst og vest – hjemme bedst,” svarer Alfred, som godt kan lide at poetisere og skrue lidt på ord og betydninger. ”Ja det kan godt være, den går i den henretning. Bare det så ikke blæser alt for meget op, jeg skulle gerne på jagt i morgen tidlig.
”Ta’r du skydekajakken?”
”Ja, den er allerede rigget til, og et par pipænder ville være dejlige til en for-ændring.”
”Det var ellers nogle pæne skrubber, vi fik i dag, og det ser ud til, at der er store rogn i.”
”Det er sandt, men et par rapænder i gryden ville nu også være rart. Og så den sovs…”
”Skal du ikke snart have et nyt jagtgevær? Din bøsse kan vel kun holde til sort-krudt?”
”Mennesket spår, men Vorherre rå’r !… Og ingen kender dagen, før solen går ned. Men min bøsse kan, det den skal!”
”Der er også nogle der siger, at ingen kender dagen, før kroen lukker. Men se… der kommer et par hættemåger!”
”Ja, det er et kønt par, men jeg vil ikke spilde mit krudt på dem, for de skal ligge i kærnemælk natten over, ellers er de for trannede.”
”Jeg har tænkt på, at man måske kunne prøve at så skrubberogn i haven, i stedet for at fiske efter dem. Så kunne man nøjes med at vande dem og fjerne lidt u-krudt i ny og næ. Når nisserne påstår de kan så klejner, med kleine frø fra Harzen, og få dem til at gro ved at vande dem med nisseøl, kan en anden pjalt vel SÅ rogn, selv om det ikke er bagværk. Silderogn bliver vel sået, siden der er noget der hedder… høstsild, hæ hæ.”
”Ja, prøv du bare at så dem. Når de er modne, kan du jo plukke dem, og så kan I få plukfisk.”
/J.W.