fredag den 28. april 2017

Tidløs.



Blomsten lever kun en time
fødes af usynligt frø,
får sindets ører til at kime
og frosne hjerter til at tø. 
Ved Mælkevejens grøftekant
med flor som gylden stjerne
gror den ganske scenevant
og lyser som lanterne.

Timen som den blomstrer i
er målt i verdens jord,
ved Mælkevejens grøftekant
er tiden uden spor.










mandag den 24. april 2017

torsdag den 20. april 2017

Olie på canvas panel. 24 x 30 cm.











Stikord.




”Shhh, jeg er ved at skrive et digt,” sagde alfen irriteret, ”og jeg  kan ikke filosofistikere, når du hele tiden rammer bøtten med dine grankogler. Jeg skal også have digtet til at rime. Kan du ikke holde bøtte, indtil jeg er færdig, tak?”

”Jeg øver mig jo bare, på at ramme det jeg sigter på, i stedet for kun at sigte på det, jeg rammer.”






onsdag den 19. april 2017

Olie på canvas panel. 18 x 24 cm.


Rav.



Guld i muld og rav fra hav, 
symbol på Frejas tårer,
våren smiler atter blidt 
med glimt fra sindets årer.
Fjorde, have og landets muld 
skjuler gamle minder,
tusind år er ingen tid, 
når tankerne forsvinder.
Rav blev født, før tid blev målt, 
før tårer blev krystaller,
formet under tidens pres, 
fuldbragt i moden alder.




mandag den 17. april 2017

Thomas "Laj."


Børnene var på vej hjem fra skole. Det var en vinterdag, som man forbinder med gamle dages vintre, selv om årstallet vel kun var ca. 1954. Når man beretter om denne tid, og tiden forud, er det altid med ”rigtig vinter om vinteren og rigtig sommer om sommeren,” fordi det huskes sådan.

Jens var vel 8-9 år og klædt så godt på til vejret, som forholdene tillod: Omsyet tøj fra de ældre brødre og umage gummistøvler, som ikke mere var helt tætte. Der var snestorm og det havde sneet i mange dage, så vejen hjem fra skole var næsten ufremkommelig. Nogle af børnene valgte at dreje fra lidt uden for Valsted, fordi der var et slags læhegn af graner langs denne vej, som måske kunne give lidt beskyttelse. Denne vej førte mod Skt. Nikolaj bjerg, og inden man nåede så langt, passerede man en gård, som lå der helt for sig selv. Den tilhørte Thomas ”Laj,” som egentlig hed Rasmussen, og han var tilsyneladende en rigtig tidstypisk landmand.

Strækningen hjemad var ellers øde. Der var vintermørkt, og sneen piskede konstant børnene i ansigterne, selvom alle hoveder var bøjede for at undgå den. De høje snedriver gjorde hjemfærden vanskelig, for sneen nåede til helt op på livet, og hvert skridt var en kæmpeopgave. Og støvlerne kunne ikke holde sneen ude.

Jens begyndte lidt efter lidt at opfatte sceneriet i slowmotion. Han kunne ikke mærke sine frosne hænder mere, og benene var tunge som bly. Situationen forekom fjern, og forskellige smukke tankebilleder fra det lune hjem blev tydeligere og tydeligere. De begyndte at tage over, og hjemfærden forekom halvhjertet og uden væsentlig betydning.  Han gled forover i ryk, og følte en naturlig trang til at glide helt ind i de fantasier, som nu forekom mere virkelige end de aktuelle omstændigheder.

”Jens, Jens, JENS.” Han blev bevidst om, at hans storesøster ruskede i ham. ”Kom nu, du kan godt.” Han vidste straks, det var på tide at komme videre, selvom det på samme tid føltes ligegyldigt. Sådan gik det flere gange, inden de pludselig var hjemme. O g efter at have fået det våde vintertøj af og blevet indhyllet i tæpper samt ”fodret af,” var det lige på hovedet i seng. Jens huskede ikke, det havde været så slemt, og næste morgen var alt glemt. Men nu skinnede solen jo også, og snestormen var gået til ro. Sneploven havde været ude og gjort den sædvanlige rute til skole mere fremkommelig. Og så var de par kilometer ingen sag.

Et år i december, omkring samme tid, blev storebror, som var teenager, sendt ud til Thomas ”Laj.” Han fik en galvaniseret spand i hånden, med besked om at bede om nogle kartofler, som ville blive betalt på et senere tidspunkt. Den slags accepterede Thomas ”Laj.” Han havde lagre af kartofler, som i vid udstrækning var gemt som fodertilskud til køerne, hestene og grisene.

Inde i laden var Thomas ved at koge store mængder kartofler, for de blev ikke serveret rå til dyrene. Den unge mand stod nu med spanden i hånden og spurgte om de rå kartofler, som skulle bruges i husholdningen derhjemme. Spanden blev velvilligt og hurtigt fyldt, og da Thomas så, hvordan duften af de kogte kartofler virkede på drengen, sagde han. ”Smag bare, hvis du skulle få lyst.” Det lod han sig ikke sige to gange, og nogle dejligt varme og bløde kartofler gled hurtigt indenbords. For maven kaldte næsten konstant på forsyninger, da forbrændingen var høj i den alder, og kroppen blev brugt flittigt. Der var altid et eller andet i gang, som tærede på brændstoffet, og efter en lang gåtur i vintervejret var nykogte foderkartofler en himmerigs mundfuld.


Hvis du møder ham i dag, nogle og tres år senere, og forsyner ham med de rigtige stikord, kan du være sikker på at høre historien fra hans egen mund. For de kartofler husker han både duften og smagen af. For ikke at nævne den essentielle og eftertragtede mæthedsfornemmelse de tilvejebragte. 

søndag den 16. april 2017

Aprilnoter.



Regnen knitrer på paraplyen. Blidt vedholdende og insisterende. En kloak gurgler og synker nogle gevaldige slurke, mens trafikken summer i baggrunden. Fuglene slumrer vist, nu det er mørkt, bortset fra en enkelt solsort, der pludselig postulerer noget vigtigt, helt uden at sætte kommaer, inden den er væk igen.


Solen blunder, mens den varmer op. Den smiler stille ved tanken om den modtagelse den får, når den endelig breder armene ud og puster liv i lyde, farver og dufte.




torsdag den 13. april 2017

mandag den 10. april 2017

Elverpigen.

Elvira havde været kæreste med Klitnissen. Det holdt dog ikke, for da han opdagede, at hun var hul i ryggen, pakkede han sine sydfrugter og tiltrådte et embede i Affenrade som øverste politimyndighed sammen med sin terrængående albinoræv, White Christmas. Deres karriere, i det sønderjyske, har at være at læse på blogs ved juletide, så nok om det her.

Elvira havde lært at sætte pris på det nordjyske klitlandskab med det vidunderlige, brusende hav, som altid akkompagnerede de skønne synsindtryk, og blev boende i området. Man kunne møde hende tidligt om morgenen, når hun tog bad i brændingen, og flere turister var besvimede, når de havde set hende løbe forbi, straks de opdagede, at hun var hul i ryggen. Det lignede jo ikke noget acceptabelt, men forekom ganske fornuftstridigt, og hjernen valgte så at kortslutte med et fingerknips.

Det morede Elvira, da det for hende var skinbarligt naturligt. Hun kunne finde på at danse sig tør på toppen af en klit, og nogle tyske turister, som havde overværet dette, var aldrig kommet hjem igen. For så man Elvira danse, i noget der kunne forekomme som en times tid, var der måske gået et par hundrede år, og det var slet ikke til at håndtere. Så nogle regninger for sommerhusleje blev jo aldrig betalte, og man fandt heller aldrig de turister, som havde overværet dansen. Måske fordi de var røget ind i en tidslomme, eller andet. Det er i hvert fald, indtil videre, ganske uforklarligt, for både PET, FET, det almindelige Politi, CF i Thisted, Vendsyssel Tidende, Nibe Avis, Bjesken og Skalk.

Men forstod man at lytte til de nyligt udsprungne hybenrosers hvisken ved skumringstide, kunne man få en vis forståelse for, hvordan ting og sager hang sammen som, ja lad os sige, marehalm.







Olie på canvas panel. 24 x 30 cm. 



mandag den 3. april 2017