tirsdag den 30. november 2021

Nibe Avis d. 30. november 2021.

 Hvis I vil læse mit indlæg, se side 8.: "Sneglespor og Vibefedt." Det er gratis at læse Nibe Avis på nettet. 

🌲


fredag den 26. november 2021

Inden for rammerne.

 

  Skotøjsæsken med julepynt var næsten tom nu, og der var meget af pynten, som ikke involverede juletræet direkte, men blev placeret i vindueskarme, på amagerhylder, bogreoler, indskudsborde og flere andre steder, hvor det var med til at skabe den særlige stemning, mange holdt af. Nogle juletræer manglede kun at få lysene tændt og få foden dækket af gaver, mens andre endnu stod, som naturen havde skabt dem. Bortset fra foden i stedet for roden, forstås.

  Også udendørs var der pyntet, med lyskæder, lysende rener foran julemandens blinkende kane og Glædelig Jul bøjet i neon, ja næsten alt man kunne forestille sig, og meget mere til.

  I stuen hang maleriet. Det hang på det samme søm hele året rundt, men besøgte man stuen i julemåneden, kunne man fristes til at tro, det var hængt op for at skabe julestemning.

  En kravlenisse var i klemme mellem maleriet og rammens venstre side. Her hang han, i og for sig, godt nok, hvis bare han ikke havde haft så ondt i maven.

  En anden kravlenisse, som var kilet ned i bunden af rammen, hørte ham klage sig og sagde:

  ”Er der noget i vejen?”

  ”Nej, kære Sisyfos” svarede han, ”der er noget i maven. Jeg var ved at digte lidt om julen i går. Med kuglepen på en serviet, som rigtige digtere digter nu om dage. Så kom Mor Hulda og kiggede mig over skulderen. Hun påstod, jeg havde en digter i maven, og siden har jeg haft ondt der.”

  ”Sådan noget lignende derhen af havde jeg det i går,” sagde Sisyfos, som ofte pølede med et æble i stedet for en sten, ”måske kan vi hjælpes ad, og skrive et juledigt sammen. Hvis den slags digte giver hoved- eller mavepine, er det sikrere at være to om det. Så kan hverken Pinen eller Plagen finde ud af, hvor de skal sætte ind eller lægge til. Jeg sætter lige skuden i gang, og så griber du roret:

”Klokker bimler bedeslag
(rimer godt på hedeslag.)”

”Okay. Så fortsætter jeg med:

Men hedebølge er her ikke
hører ej til julens skikke.”

”Det har du ret i. Hmmm, jo:

Sne og is har gemt sig bort
kan dog ses på julekort.”

”Ja, så er digtet færdigt. Nej vent lige:

Hvis du vil have sne i år
klip op og ryst dit pudevår.”

”Jo, men:

Sneen ligger nok på lur
venter på det bli’r dens tur.
Frosten stemmer sit klaver
kan snart ikke vente mer’.”

”Måske har du ret, meeen:

Jorden er jo våd og blød
som nisseøl og risengrød.”

  ”Så ønsker jeg dig glædelig juletræ, og kravl nu forsigtigt, hvis der skulle blive glat.”

  ”Ja, selv tak. Jeg skal nok passe på, og vi må jo begge holde os inden for rammerne.”

 

/J.W.  (Ordkløver og stemningsbrygger.)



 

Olie på masonit. 21 x 16 cm.

 






mandag den 22. november 2021

Finurlige julefortællinger.

 Hvis du er interesseret i at få bogen hjem inden jul, bestil den hos din boghandler, eller du kan du skrive: Finurlige julefortællinger i Googles søgefelt. Så kommer der forskellige tilbud frem.

Bogen kan også bestilles hos www.mellemgaard.dk



fredag den 19. november 2021

Juletænketanker.

”Julen var lige til påske,” tænkte nissen. ”Der er ikke noget at sige til, at mange af os får stress. Ikke fordi julen ikke er vor storhedstid, for det er den, men fordi der er hundredeogsytten ting, vi forventes at tage os af.”

Vætten, som var iklædt sin karakteristiske grå vadmelsdragt, tænkte tilbage: ”Der er mange, der glemmer at overveje, hvornår julen egentlig begynder, for julen ’varer’ jo ikke bare, den begynder også. Jeg synes ikke, den begynder før den første december, men mange kan ikke få nok og starter allerede i november.”
”Der er gæstgiverier, som averterer med julefrokoster i oktober. Så har jeg ikke engang fået mit røde nissetøj tilbage fra renseriet.” Nissen svarede hurtigt på vættens tanker, uden at tænke højt.
”Ja, jeg skifter ikke tøj, fordi julen lige dukker op,” tænkte vætten og smilede til nissen. ”Det er kun jer nisser, som har fået den spøjse ide.”
”Nu tænker du godt nok, at vi er spøjse, fordi vi er klædt i rødt i juletiden, men jeg kan sige dig, at det er fordi vi er moderne, og ikke sådan nogle oldtidslevninger som jer. Ja, ja, gode tanker igen. I minder mig bare lidt om de besynderlige typer, som kun kan tænke: Intet nyt er godt nyt.”
”Ja, jeg er godt klar over, at jeres røde nissejuledragter er det nye sort, men om det holder ved, vides ikke. Moderne skifter hurtigere, end vinden blæser, og I har jo kun haft den vane i utallige dekade, eller så. I morgen kan der lyde nye toner fra den front. Hvem ved, om kasketter eller stråhatte bliver jeres nye sort. Det ville da være en forandring, der ville noget. Men så er det ikke sikkert, I går ind i folk med træsko på mere.”
/J.W.


Ingen røg i køkkenet.

 ”I Vendsyssel er det vist ikke så almindeligt at gå udenfor, når man ryger.”

”Hvor ved du det fra?”
”Jeg spurgte en Vendelbo, om han gik udenfor, når han trængte til en cigaret, og han svarede: A røger inn.”
/J.W.

tirsdag den 16. november 2021

mandag den 15. november 2021

”Musens sang.”

(I en omskrevet, forkortet og positiv udgave.)

En skøn lille muse har det bedre, end man tror,
hun befinder sig godt mellem himmel og fjord.
Hun synger, mens hun brygger og vil gerne skænke op,
af sit dejlige bryg i min medbragte kop.
En muses liv og levned, sætter mange fine spor,
hun er solskin og smil mellem himmel og fjord.
Hun hvisker i mit øre, og jeg nyder hvert et ord,
som er fuld af musik, med forførende spor.
/J.W. -ordkløver og stemningsbrygger.
Olie/lærred. 80 x 60 cm.



 

søndag den 14. november 2021

Suppedas.

 

  Hun hældte en spand vand ud ved sokkelen nær bryggersdøren, da hun var færdig med at plukke hønen, som skulle være hovedingrediens i søndagens suppe på den lille gård ved Jammerbugt. Det var nok dagens største fejl, for næppe havde hun tømt den sidste sjat ud, før lynet slog ned i laden. Det kom ganske uvarslet, der havde ikke været nogen rumlen, og ikke mange skyer på himlen. Solen skinnede dejligt, og det var vanskeligt at forstå, vintertiden så småt var i gang.

 

  Hvad hun ikke vidste, var at lige under, hvor vandet ramte, boede nissefamilien, Dahl. Og var der noget de ikke brød sig om, var det at få plasket vand på deres loft, især når de holdt siesta og lå og småkværulerede og jamrede over, hvor lang eller kort tid der var til jul. Og med sådan et snavset og varmt vandfald, var det ikke muligt at slå koldt vand i blodet, så nissefar, Yammer Dahl, råbte truende og mørkerød i hovedet:

 

”Nu kan det være nok!” 

 

  Og det var det. Det var nok til at nedkalde et slemt lyn, som straks antændte laden, for nissefars vrede var farlig for både mennesker og dyr.

 

  Set fra en menneskelig synsvinkel, var det en ond begivenhed, men fra nissernes muldvarpeperspektiv, var hævn ganske naturlig. Forståelse og tilgivelse fandtes ikke på deres menukort. Fred gav ingen mening og blev iagttaget med vantro.

 

  De vidste nemlig, fra overleveringer, at de skulle tørre glade og frimodige smil af de tåber, som levede i fredelig velstand, og plukke høns med dem. Alt andet var blålys og ikke til at holde ud. Og vandet var bare dråben...

 

  Hønsekødssuppen blev udsat, for nu var der nok at se til. Men havde konen fået en forståelse af, hvordan det hele hang sammen, ville hun sikkert lave en kæmpe portion risengrød til jul. For selv om nisserne boede under huset i det daglige, rykkede de altid op på loftet ved juletid.

 

  Og så var risengrød med sukker, kanel og en dygtig klat smør, et must, hvis man ønskede ro, fred og fordragelighed. 

 

/J.W.



 

 

To nisser mødtes på høloftet.

”Må man ryge her?”
”Nej, den går ikke. Bonden siger, det er for farligt, og det er jo hans gård.”
”Kan man ikke lide lugten på loftet, må man skifte bageri, har jeg hørt. Eller noget i den retning.”
”Har du været ryger længe?”
”Ja, lige siden de blev opfundet, ...lakridspiberne altså. Dem holder jeg mig til. Og jeg vil helst have dem med dueblå låg. De pink-agtige er for tøsede, synes jeg. Men de er da ellers gode nok.”
”Min fætter fra Oslo kommer i julen. Han glæder sig. For her i landet er lakridspiber stadig lovlige. I Norge er de blevet forbudt. Han siger, han er blevet afhængig af dem, og kan komme af med sine abstinenser, mens han er på juleferie her.”
"Det var gutten sin!"
/J.W.

lørdag den 13. november 2021

BRØD.

Ordene, "det daglige brød," siger de fleste noget.

Ham det store brød gumler altid, fordi han ikke vil være brødflov.
Han oplevede dog brødnid i forretningslivet, når nogen truede ham
på hans levebrød. Det brød han sig slet ikke om.
Skiveskåret Levebrød er på tilbud hos købmanden. Hvor længe
husker jeg ikke. Det stod også kun med brødtekst i avisen.
”Jeg håber ikke, jeg afbrød jer i noget vigtigt,” udbrød han til slut.

/J.W.

torsdag den 11. november 2021

Fisk.

 Hunden stejlede, da den fik øje på en vertikal søhest med butterfly der, oven i købet, trådte vande, mens hundestejlerne foretrak at svømme horisontalt det meste af tiden, somme tider dog lidt op og ned, og så så det ud, som om de nikkede.

Hunden stod længe på bredden og gøede smilende. Søhesten var lykkelig for 'sommerfuglen', han havde fået på halsen. Mon ikke den klarer pynten, tænkte han, for den er sat på med tang. Endvidere har den ikke kostet mig en rød reje.

tirsdag den 2. november 2021

Tidstypisk.

Tik-tak-tik-tak-tik-tak siger uret taktfast. Det er nemlig den taktik det gamle pendul-ur benytter, for at holde styr på tiden, selv om dagene kortes lidt efter lidt.
Timeglasset synes, det lyder vulgært og nøjes med en næsten uhørlig hvislen. Soluret er helt oppe at ringe, hvad tysthed angår, og samtidig er det lige så harmonisøgende som Jacob Haugaard. Det tæller, med vilje, kun de lyse timer.
Visere, små sanddynger og solfremkaldte skygger samt andre ´”konstruktioner” kan måle tiden, eller i hvert fald skære den ud i små stykker. Det er derfra man har udtrykket: ”Et stykke tid.”
Når solen står lavt, kan man også selv fungere som solur, hvis man er opmærksom nok under sin spadsuretær. Så giver et ord som tidløshed måske ikke mening. Det kan forekomme irrelevant, med mindre man f. eks. er astrofysiker eller filosof.
Men når sommerferien er opbrugt, normaltiden er indtrådt, og vækkeuret ringer, hjælper ingen kære mor, hvis man vil overholde sine aftalte tider. Der går jo også tid med at forske i tidløshed, men hvis et sådant projekt forekommer én tåbeligt, er det tidsspilde at diskutere det. Det er heller ikke let og entydigt, men derfor kan det da godt være, at man med tiden kunne tage nogle dybere spadestik, hvad ‘ideen tid´ angår.
/J.W.
Kan være kunst