søndag den 26. marts 2023

SEKSTEN

 


  ”Han trådte cyklens pedaler med en lethed, som svarede til den fine forsommerstemning, han svævede i. Skjorten var knappet op og duvede i den lune vind. På bagagebæreren sad hun sideværts, som damerne sad på heste i gamle dage.

  Hun havde lagt hovedet mod hans ryg, og armene om hans bryst, under skjorten. Det var rart for dem begge, og turen gik som smurt, men var alt for hurtigt overstået.”

    Disse erindringer fulgte med i auraen af den buket, han rakte sin kone, som sad i gyngestolen med en plaid over benene, mens hun skævede skælmsk over læsebrillerne og lagde broderiet sirligt til side. Han så hende stadig, som den sekstenårige pige bag på hans cykel. For ham havde hun ikke forandret sig, selv om omstændigheder selvfølgelig havde.

 

/J.W.

 

onsdag den 22. marts 2023

OM SUNDHED

Generel udmelding fra sundhedsvæsnet sammenholdt med politisk indfaldsvinkel.

(1): Mænd er ikke flinke til at gå til læge, fordi de vurderer eventuelle symptomer på det ene eller det andet som ikke værende noget særligt.
Hvis de gik oftere til læge, ville samfundet spare penge, fordi behandlinger som kommer (for) sent i gang, er meget dyrere end behandlinger af de første stadier af en sygdom, da der er meget større chancer for hurtig helbredelse ved tidlig indgriben.
Så mænd bør gå oftere til læge i stedet for at gå og gemme på det.
(2): Der bør indføres brugerbetaling ved lægebesøg, fordi folk så forhåbentlig ikke render lægerne på dørene, men tænker sig om først og kun kommer, når der er noget væsentligt i vejen med helbredet. Det vil spare samfundet for store udgifter.
... Disse to udmeldinger kolliderer vist, og er udtryk for forskellige holdninger til, hvordan man bedst sparer penge inden for sundhedsvæsenet.
/J.W.


mandag den 20. marts 2023

Vor Gud han/hun er så fast en borg…

Han- eller hunkøn? Himmelråbende spørgsmål, som om Gud er et menneske. Jesus var et menneske, og han udtalte de berømte ord: ”Jeg og Faderen er ét.”
Men metaforer skal ikke tages bogstaveligt, for så misforstås hensigten.
Siger man han om Gud, følger man en tradition, som ikke går ind i kønsproblematikken. Begynder man at sige hun eller hende om Gud, gå man ind i nogle detaljer, som krypterer enhver forståelse. De fleste oplyste religioner omtaler Gud som værende upersonlig, tidløs, og uden begrænsninger.
Sprog er ikke uden begrænsninger. Man kan godt kommunikere malerisk og poetisk, men for at forstå det, må man have sans for det. Musik er også et sprog, som siger de fleste forskellige ting, men er ikke eksakt definerende.
Det udtalte sprog, i sin enkle form, må benytte sig af generelt forståelige ord og ordbilleder. Kun de færreste kan se ideen i at kværulere om, hvorvidt Gud er han- eller hunkøn, og beholder derfor, uden problemer, den hævdvundne udgave. Man tænker sin Gud som en formløs kraft, der ikke kan fremkaldes et konkret billede af.
/J.W.
Kan være kunst
Alle reaktioner:

onsdag den 8. marts 2023

KRAMKISTER

”Hvor filen har jeg lagt min kramkiste?” Alfa gik frem og tilbage ved foden af den omfangsrige eg, rev i græsset og fejede i småbuskene med stressede håndbevægelser. ”Den skulle være her, og jeg har brug for den.”

”Jamen så er den der sikkert også,” sagde Omega, og fortsatte med at pille grankoglefrø til aftenens salat. ”Hvorfor skal du absolut bruge den nu? Den dukker nok op af sig selv.”
”Jeg er lige i stødet til at give Inge Fær et kram, fordi hun har samlet så mange blåbær, at vi kan lave min yndlingstærte. Og så vidt jeg husker, er der flere hundrede kram tilbage at give ud af.”
”Kan du ikke bare give hende et mega knus, eller er det helt ude i hampen nu om dage?”
”Du ved lige så godt som jeg, at Inge Fær foretrækker autoriserede kram lige efter bogen. Alternativt er hun til kys, kærtegn og løfter, men det er for socialt grænseoverskridende, synes jeg.”
”Hvad er der på færde?” Kram Kirsten stak sit yndige lille hoved op mellem dem. ”Jeg er ude at plukke Fingerbøl. For jeg vil til at overbrodere en dug. Sådan en har jeg altid ønsket mig, og fingerbøllene er begyndt at dukke op her og der og allevegne. Her i skovbrynet, ved Alfeskoven, begynder foråret jo en måned før alle andre steder i kongeriget. Helt nøjagtigt, d. 1. februar, ti minutter over Elviras dueslag. Men så slutter vores efterår, til gengæld, en måneds tid senere end andres, når børnene begynder at glæde sig til julekalenderen. Ak, denne færden…”
”Hej Kram Kirsten,” sagde Alfa. ”Jeg leder efter min kramkiste. Den er blevet pist væk, så vidt jeg kan se, og Inge Fær kan være her hvert øjeblik. Hun kommer efter sin kurv, og så ville jeg hjertens gerne kvittere med et autoriseret kram, så hun ikke bare føler, hun får en kurv.”
”Jeg har en halv snes kram i min håndtaske. Du kan få fem på forskud. Så trækker vi bare dem fra, næste gang du skal have din kramkiste påfyldt.”
”Åh, tusind tak. Det siger vi da bare. Du er en knop, og du har lige inviteret dig selv på kaffe og blåbærtærte klokken fire i eftermiddag.”
”Ih, tak som byder. Så er jeg også færdig med at plukke Fingerbøl, dem I kalder klokkeblomster. Og så har jeg en buket med til Omegas vase. Jeg blander dem med Bellis og Følfod. Og hvis der er blåbærtærte nok, kunne I vel også invitere Inge Fær med. Det er længe siden, jeg har hilst på hende. Måske kan jeg få hende som kunde. Ifald, altså, hun har en kramkiste, som bør fyldes med jævne mellemrum.”
/J.W.


tirsdag den 7. marts 2023

Side 14. Elskove. Hvis i vil læse mit indlæg.

Kan være et billede af 1 person, sne og tekst, der siger "NibeAvis Samtlige husstande, bu avisen NUMMER 10 ARGANG 105 ONSDAG DEN MARTS 2023 WWW.NIBEAVIS.DK f Fiskerparret venter stadig pả forár! Tirsdag morgen vägnede Men blev det, gdet ver- bogstave forstand, billedet, vor vestlige stod stadig faerreste havde mäneder uden navnevardig skulle have snestorm. indfaldsvej mätte Skulpturen gave Sparekassen jubilaeumi Dyr- skuepladsen. St. Restrup IF har ansat hold. kompetent traener, Michel aldemar fodboldtraener gkampe. Side 10 ars jubilar saerlig hyldest SIDE Nibe Boldklub presset pả okonomi uden formands-kandidat SIDE Indianere og cowboys festede side om side Farstrup SIDE 15"
Læs Nibe Avis med aktuelle lokale nyheder, aktiviteter og gode tilbud.
- Fiskerparret – venter stadig på forår!
- St. Restrup IF har ansat ny fodboldtræner
- 50 års jubilar fik en særlig hyldest
- Nibe Boldklub presset på økonomi og uden formands-kandidat
- Indianere og cowboys festede side om side i Farstrup
OG HUSK: Tilmelder du dig vores nyhedsbrev, så får du en email med de seneste nyheder 3 gange om ugen:

Olie på lærred. 22 x 28 cm. incl. ramme.

 




mandag den 6. marts 2023

FORÅRSDUG

 


  Ser jeg, lille martsviol, en tåre på din kind,
eller er det morgendug, der venter på lidt vind.

  Du bærer hjertet udenpå, det viser dine blade,
jeg kan faktisk godt forstå, du gør så mange glade.

  Sol, skyer, byger og blæst peger frem mod vår,
sommerfuglen så din dug og snuppede en tår.

  Er vi lidt for tidligt ude, må vi knappe frakken,
april er rundt om næste hjørne, siger almanakken.

/J.W.

Olie på lærred. Lærredsmål: 24 x 30 cm.