tirsdag den 30. oktober 2018

Sæsonrim.

Julen, som har varet længe,
varer ej til Påske mer’,
den har kostet mange penge,
og nu er der ikke fler’.
Julen gider ikke vare
helt til Påske som engang,
den er træt og ønsker bare
hvile uden påskeklang.
Kan en vinter, sådan bare,
være vinter uden frost?
Vil dog næppe kunne narre
frøken Forårs fejekost.
Lige nu hun stille smiler,
drømmer om sit forårsskrud,
tiden går, ja næsten iler,
mod sæsonen, hun står brud.
/J.W.




mandag den 29. oktober 2018

"Nisforståelser?"



Da det gik op for Snorkil, at juletiden nærmede sig med raske fjed, fik han et forpint udtryk i ansigtet. Det der med at julen stod for døren, brød han sig ikke om. Når folk begyndte at nynne julesange, allerede i oktember, gik det direkte ind på hans nervesystem. Samt julekalendere i forretninger, annoncer for julefrokoster, julefilm og lignende halløj.

Det var måske alligevel ikke julen, i sig selv, han ikke havde det bedste forhold til. Men nisserne. Disse selvegoistiske, selvcentrerede skabninger, som påstod de eksisterede, kunne han slet ikke kapere. Og risengrød, som var hans livret, fik de forærende helt uden at røre en finger, eller for ikke at røre en finger. Nej, nej og tre gange nej. Hvad skulle dette uvæsen være godt for? Og de ville ikke engang dele med rotterne. For nissefar var jo en lille hidsigprop, som truede dem med katten.

Snorkil besluttede at oprette en Facebook-gruppe, som skulle beskæftige sig med at argumentere for, at nisserne holdt sig uden for landets grænser. De skulle blive i Grønland, hvor de hjalp selve Julemanden med at lave julegaver.

Så kunne man nyde sin andesteg, med hvide og brunede kartofler, en god sovs og rødkål, i fred. Samt et godt glas afkølet nisseøl.

/J.W.







fredag den 26. oktober 2018

"Billedlig talt."


Lige der på staffeliet
hvor farver finder sikkert hjem
står nu selve maleriet
viser glad sin ramme frem.
Som fruen med sin nye hat
som herren med sit Rolex
som fundet af en lille skat
som modens egen kodex.
Viber flyver over engen
forbi Sankt Nikolaj
skriger hæst til ”malerdrengen”
en morgen først i maj.


/J.W.

(Olie på lærred. Blindrammemål: 40 x 40 cm.)




torsdag den 25. oktober 2018

tirsdag den 23. oktober 2018

Bladguld.

Det gyldne blad havde smukke okkergule, røde og brune toner i livet. Det lyder næsten musikalsk, og på en måde er det jo også det. Digtere ser i begyndelsen ikke altid farver og musik som adskilte fænomener. Først når de fra kausal eksistens glider over i et æterisk forløb, for senere at blive beskrevet mundret i en eller anden form, får de personlige udtryk. Men derfor kan de alligevel sagtens være fra samme slægt.
Bladet havde netop rystet sig løs fra stamtræets grene. Den fugtige sensommervind kom susende og tilbød fri kørelejlighed med guidet sightseeing. Den kunne dog ikke tilbyde en bestemt destination, fordi dens køreplan var for diffus. Men retning havde den, og var man med på den, kunne man lige så godt tage imod dens generøse tilbud, nu man tilhørte bladenes avantgarde, som var lidt forud for sin tid, og derfor også betragtedes som lidt til en side. En god sidevind var så heller ikke af vejen.
Det hvislede, beruset af forventning, hen ad fortovet. Betragtede man fliserne fra en afstand af omkring medmenneskelig øjenhøjde, så de pænt glatte ud, lige bortset fra sammenføjningerne naturligvis. Men fra bladets synsvinkel var fliserne regelmæssigt ujævne, beregnede til at fremkalde den karakteristiske lyd, som visne blades flugt hen ad fortovsfliser skaber.
”Der gjorde du mig forskrækket,” udbrød et firben, som holdt siesta på en lille forhøjning mellem fortovet og hækken. ”Kunne du ikke fare lidt mere lempeligt frem?”
”Kære ven,” udbrød bladet. ”Jeg var helt opslugt af min sidste dans, og vestenvinden har sin egen rytme som bevæger mig. Det er jo ham der fører, og jeg følger både hans noder, unoder og sidespring. Du synes vel, at jeg danser som vinden blæser, men så vil jeg tage bladet fra munden, og sige det som det er:
Jeg er snart færdig med mit jordeliv og overgår til de universelle bibliotekers arkiver, men inden min sidste dans er slut, vil jeg lige fortælle dig, at din halespids ligger og spræller umotiveret, næsten som om den prøver at finde danserytmen. Når lygterne tændes på gade og vej, har jeg nok danset min sidste dans. Så bliver jeg blød, logger ud, og hvad der så siden sker, må guderne vide.
Jeg ved kun, hvad jeg selv tror, og tvivler på hvad jeg ved.
Nå, nu ændres rytmen igen, og vestenvinden puster sig op. Vi ses måske engang, når scenen er skiftet, og vi er sminkede til nye roller. Manuskriptet er allerede skrevet i grove træk, men vi ikke mere bundet af det, end at der er plads til improvisationer.

/J.W.

mandag den 22. oktober 2018

fredag den 19. oktober 2018

torsdag den 18. oktober 2018

Den gyldne app.

Om hun egentlig var dronning, melder historien ingenting om, men eet er sikkert: Hun levede som én, af de fede indtægter som sponsorerne satte ind på hendes konto hver måned. Og her var ikke tale om småpenge, slet ikke.
Hun leverede destilleret købekraft, og det var ikke så ligetil at fremskaffe. Det kan godt virke lidt uhyggeligt, for det kostede mange mennesker det mest dyrebare, de kendte til: Først deres kærlighedsforhold og siden livet.
Hun boede i et palads som var bygget på toppen af Mammonbjerget, som var en mammut af et bjerg. Herfra havde hun en vidunderlig udsigt. Så højt oppe boede hun, at mange ef skyerne kunne betragtes fra oven, og de skjulte næsten Tårernes Dal, hvor de ulykkelige leverandører af købekraften ledte som i blinde efter det, de havde mistet.
Det forlyder, at hun var i familie med den onde fe fra eventyret om Tornerose, for selv om det er et eventyr, kan der sagtens være noget om det. Det kommer helt an på de briller, man har på, når man læser den slags. Ordene skal selvfølgelig først filtreres i vand fra Visdommens Brønd, men så er der også stof til eftertanke.
Hendes sidste offer, mister Sweetheart, levede lykkeligt i Shangri-La, hvor han delte bord og seng med Tallulah Ingeborg. En skønne, eller skæbnesvanger, dag sad han og flettede på en blomsterkrans til sin elskede. Dronningen af Mammonbjerget havde i længere tid haft ham i kikkerten, og dukkede nu op på arenaen.
”Hej, jeg hedder Penny Jane, dronning af den gyldne app. Kunne du ikke lige tænke dig at se Mælkevejen fra oven?”
”Kan det lade sig gøre?” Han så forundret på hende, og bemærkede, hvor smuk hun var, men han kunne ikke tolke glimtene i hendes øjne. Om de var som stjerneskud eller som lynglimt var vanskeligt at vurdere.
Dronningens udviklede tredje øje, som han ikke kunne se, stirrede koncentreret på hans laveste chakra, indtil det lykkedes for hende at tænde det. Hun rakte en hånd frem mod ham, og han greb den villigt, for nu kriblede det i hele kroppen, og det meget mere, end han var vant til. Så steg de begge op i luften som langsomme, sammenbundne raketter, og pludselig drejede de til venstre for midten og for i svimlende fart langt bort fra Shangri-La.
De landede blidt på en grøn plet med masser af træer og buske omkring, og dronningen af den gyldne app forførte ham ubesværet med en svulstig dans, som han nu fandt helt uimodståelig. Så forsvandt hun op i den blå luft, og han kiggede fortumlet ned ad sin krop og indså, at han til gengæld for at have mistet både livrem, seler, dankort og password, havde fået sin egentlige alder tilbage. Den glatte hud var erstattet af rynket hud, og det der før var muskler, virkede nu som slatne karklude. Den blå himmel kunne han ikke mere se for drivende skyer, og han vidste ikke, hvor han var. Så hørte han klagen og jamren, og nu så han, at nogle mennesker gik med bøjede hoveder og ledte, med øjnene blændede af fortrydelsens bitre tårer, og en af dem, der havde ledt i længere tid, fortalte ham, at de befandt sig i Tårernes Dal, som også blev kaldt Dårernes Dal. Alle forsøgte at spotte guld, for guldet lå overalt i små klumper, da Gudinden Freja havde udgydt så mange tårer her, og hun ejede nu millioner af den grund. Alle som klagede og jamrede var insolvente, alle kom fra Shangri-La, og alle som én længtes de tilbage.
Om natten trak skyerne væk, og han kunne se Mælkevejen fra neden, som han var vant til, men han ville ikke bøje sig for skæbnen, for han vidste, han var elsket og savnet, så det gjaldt, for alt i verden, om at finde tilbage til hans elskede Tallulah Ingeborg, som Penny Jane havde listet ham til at forlade.
Han huskede et eventyr, han havde fået fortalt i Shangri-La. Det handlede om ledestjerner, og han havde forstået, at også han havde en ledestjerne som lyste uden ophør. Om dagen kunne den ikke ses med det blotte øje, men den var der alligevel, og fulgte han dens anvisninger, som altid regnede ned over ham som usynlige dugdråber, ville han kunne finde hjem igen. Han kunne dog kun aflæse ledestjernens budskaber, hvis han var helt stille indeni, og levede med sit hjertechakra vækket. Det kunne godt være vanskeligt, når man var fuld af sorg og længsler og næsten tømt for energi, men der var ingen vej udenom.
Derfor besluttede han at tage vejen indenom, og langs vejens kanter ville han plukke en buket blomster, som Tallulah Ingebor skulle have, når han fandt hjem, for hjem ville han, så hjem skulle han nok komme. Før eller siden. Det troede han på, og han havde hørt, at tro kunne flytte bjerge. Han ville også prøve at lytte til ledestjernens anvisninger. Viljen havde han, og så var der jo altid en vej.

/J.W.

tirsdag den 9. oktober 2018

Kim Larsen.



"Køb Bananer, køb bananer... kære frue..."
Olie på lærred. 40 x 40 cm.
...samt olie på lærred. 24 x 30 cm. + ramme.






søndag den 7. oktober 2018

Hyldest til Sebbersund. (Parafrase).



Jeg elsker det gamle ”Sundet,”
med bølgernes vuggende kluk,
her har jeg jo ofte fundet,
en pige så blid og smuk.

Jeg elskede duften af tjære,  
mens solen holdt sommeren fast,
på Navet var dejligt at være,
med flirten og øjekast.
 
Jeg elsker, når mågerne letter
i sollysets sommerpragt,
i vinterens stjernenætter
bag snetæppets juledragt

Thi du er mig fader og moder,
så synges fra strand ved fjord,
langt mer´ end søster og broder,
thi du er min moder jord.

Forstummed´ hver røst i skove,
og falmed´ hver gylden frugt,
faldt nat over mark og vove,
jeg fandt det dog lige smukt.

Om alle de drømme bristed´,
du har fra din ungdom drømt,
om trængsel og nød du fristed´,
jeg elsked´ dig dobbelt ømt.

Men end er der sang i skoven,
højt bølger det røde flag,
end er der en Gud for oven,
der råder for ”Sundets” sag.




fredag den 5. oktober 2018

Stille efterår.


Regnen prikker regelmæssigt på den gule paraply denne oktoberaften. Vinden har lagt sig, og luften er mild.

Mellem hver eneste brosten, som tegner en toradet afgrænsning mellem gangfliserne og kørebanen, ligger vandet næsten stille og genspejler lyset fra gadelygterne.

Som levende hvidguld, som nypudset kobber og som poleret stål. Vejsidens våde løv er gået til ro og mediterer over tilværelsen.

Regnen har ikke travlt. Den kører, som en velplejet motor i tomgang, og nyder dette… bare at være til.


onsdag den 3. oktober 2018

Olie på canvas panel. 27 x 22 cm.





Blikfang.



 Et solglimt fra et lynhurtigt sværdslag.
Et guldskær så fint, som erindringen om en elsket.
Så stille som en dalende duefjer…
og afløst af ingenting.
Intet, som fylder hele universet, og som bærer alt.

Sådan var blikket.