søndag den 31. januar 2016

"Autopilot."



Jeg hørte for nylig i radioen en sjov ting, som fik mig til at tænke over, hvor mange andre vaner eller traditioner der mon er bygget på fornuft og erfaring eller mangel på samme. Og med et stort smil på læberne:
”Hvorfor skærer du altid enderne af skinken, inden du putter den i ovnen. Bliver den mere saftig af det, eller hvad?”
”Det ved jeg faktisk ikke, men sådan har vi altid gjort i min familie, og jeg har også set andre gøre det samme. Derfor.”
Det viste sig, ved efterfølgende research, at nogle engang havde haft gryder, som var for små til en hel skinke. Så skar de enderne af skinken og, vupti, kunne den være der.
skinke-roeget-okologisk

lørdag den 30. januar 2016

Frøken Forår.



Der er Have-Erantisser her og der. De spejder efter Vintergækker, som de vel er Grandonkler til. (G)Ranunkel-familien kan godt lide løgplanterne, som de gerne vil være sammen med, for de har det med at udsende en subtil duft, der er karakteristisk for Påskelilje-familien.
Når de smiler til hinanden, fornemmer man deres stille glæde over snart at kunne byde Krokusser velkommen. Så føler de sig nemlig alle som et fuldbragt forårstrekløver.
Men krokussen overhaler de andre i højden, og så vokser de ligesom fra hinanden. Det orker Vintergækken ikke og trækker sig stille tilbage.
Mens Erantiserne spejdede efter Vintergækkerne, fik de øje på en enlig Tusindfryd.
”Den er da tidligt på den,” tænkte de, ”og der er ikke andre at øjne. Nå ja, de kommer såmænd nok, når denne ene har sonderet terrænet. De plejer jo at komme i tusindtal, og egentlig er de stjerner, som er faldet ned fra himlen efter aftjent værnepligt. Det er jo almen viden.”
20160129_152244

fredag den 29. januar 2016

Snobrød på hasselgrene.



Nimrod, rodnet, roden til alt godt.
Finregn og plusgrader.
Ølgod, mandsmod, kagebod, ejegod.
Fællesskab, naboskab, egenskab, ægteskab.
Formiddags stilhed med kildevandstemperatur.
En fjern radio gør opmærksom på sig selv
men får lov at blive i sit eget univers,
og tankerne gør ikke krav på virkelighed.
Hasselbusken blomstrer i Nøddebo,
Erantis venter høfligt på Vintergæk.
20160129_113525

onsdag den 27. januar 2016

Spaghetti-bøn.


“Led nu mine skridt i dag
lad mig intet mangle
lad mig ikke bære nag
så jeg kun kan krangle.
Jeg vil nemlig være god
fra skudens køl til masten
har jo lavet en del rod
der vejer tungt i lasten.
Jeg er ingen selvgod lærd
og ingen sjæleknuger
jeg er på en kærlig færd
og åbner mine luger.
Jeg er som et skib med sejl
der spejder efter vinden
og ikke som et grumset spejl
der fejlfortolker kvinden.
Du kan sikkert lede mig
for jeg vil gøre nytte
lav det sorte om til leg
så vil jeg gerne bytte.
Spaghettimonstret er på vej
med et smil på læben
og jeg er jo... jeg siger dig
en skude-fuld af stræben.”
touched_hiqual_1203615141_6992677

mandag den 25. januar 2016

Tankeduft.



Dagens lyse sommerfugl
har forladt sin puppe
tiden er på løbehjul
Beatles var en gruppe.
Natten kortes dag for dag
helt til Sankte Hans
ovnen bager hjemmebag
tranen går til dans.
Tiden skubber frosten ud
fuglekoret tøver
venter nok på Kjørmes Knud
før de starter prøver.
Tranebær og jordbærmarker
sommercirkusklovnen
grøn koncert i byens parker
tanken er i ovnen.
/J.W.

lørdag den 23. januar 2016

Guldmåne.


Mørkets blåsorte lys,
månens tyste ubevægelighed
i kølig hvidguld.
Funklende stjerner, som aldrig fryser.
Jublende stilhed.
Vinteren ignorerer overtøj,
huer og handsker
og giver fuldmodne krammere.
Naturlig kærlighed
udtrykt i viljestærke favntag.
Januar danser endnu døgnet rundt,
så blodet kan cirkulere,
for naturen skruer måske atter over
på drømmeløs dybfrost.
Men forårets foster sparker.
207165_1957306622137_1526901137_32162885_4100608_n-1

fredag den 22. januar 2016

Metafor.


Meta og Theodor havde et lille husmandssted midt i landsbyen. Theodor blev kaldt Pevverdor, fordi børnene opfattede hans navn sådan. Det faldt så mundret, at det vandt hævd blandt de voksne, som endvidere kaldte ham Enhjørningen.
Meta og Pevverdor havde tre døtre, Abelone, Hjørdis og Clarissa. Hjørdis var den kønneste, men Clarissa havde de pæneste ben. Ikke at det kommer historien det ringeste ved, men for at understrege, der har været en vis research for at gøre det hele troværdigt. Ellers kunne man jo frygte, at nogle ville mene, det blot var påfund, kategoriseret som kunstnerisk frimodighed.
Sagen er, at Pevverdor var filosofisk anlagt, hvilket man ikke slap godt fra her. Hvis, altså man udbredte sig om den slags. Men efter hans død fandt man nogle tanker, skrevet med fyldepen bagest i hans kontrabog. Han havde vendt den på hovedet og begyndt at skrive bagfra, der herfra virkede som forfra.
Meta er også død nu, men Abelone, som blev gift med byens træskohandler, har givet grønt lys for, at hans tanker må gengives her.
”Er verden en metafor, et stjerneskud eller en meteor,
da er jeg det samme.
Et spil Matador har sit eget liv.
Spillerne spiller spillet, og terningerne bliver kastet.
Et tilfældigt slag sender én på
en hotelbebygget Rådhusplads. Eller i fængsel.
Eller på Grønningen, som er til salg endnu,
den eneste man mangler for at kunne bygge på de røde.
Så skal man tisse, har ventet lidt for længe,
og spillets niveau af virkelighed, samt dets forhold til
spillerne, åbenbares som tyste kornmodsglimt.”
Theodor Hjørning.
410813-sdan-vinder-du-i-matador--

onsdag den 13. januar 2016

Sofie.



Hun greb med et elegant tag sit sværd og slog det tværs gennem universet uden at dele det. Det flød blot sammen, som var sværdslaget foretaget i vand. Der var et lys, der fik solen til at virke som et fotografi ved siden af. Lyset brød ikke gennem sværdets bane, for sværdet selv var lyset.
Det var nemlig smedet af virkelighed, og enhver lyd blev tavs og ærbødig.
Men alle, som havde bevidnet det, bedyrede ham, at Sofie kun havde sendt ham et smil.
Ovenstående er udsprunget af Sofies smil til Åge. Han havde altid bagt på bagerens datter, som konsekvent havde overset ham. Men i går sendte hun ham et lille forsigtigt smil, som slog benene væk under ham. 

søndag den 10. januar 2016

Vejrligt.


”Det sner,” sagde Per.
”Jeg henter greben,” sagde Preben.
”Nej snup en skovl,” sagde Povl.
”Kulden bider disse tider,
så husk nu huen,” sagde fruen.
”På med vanten,” sagde tanten.
2014-12-31 10.05.13

fredag den 8. januar 2016

Den musikalske buket.



Han besøgte Muserne. Jo jo, de ni navnkundige, som bor mellem himmel og jord, hvor der, som bekendt, sker meget mere end almindeligt forståeligt nu om stunder. Hvor knus, kram, flirt og kys er afstemte med kammertonen og ikke analoge med forpligtelser, og hvor verdens blomsterbørn ofte opholder sig og lader op. Han fik lov til at plukke en buket blomster ved Alfarvejen, der bugter sig i et smukt kuperet terræn i den æteriske natur. Han plukkede Allegorier, Analogier og Metaforer, som prydede alle grøftekanterne, og pyntede med Lysegrønne Håb, der fik hjerter til at smile.
En meget smuk buket blev det, og Muserne tillod ham at bringe den med tilbage til det daglige. Han skulle sætte den i en vase og skifte vand hver midnat, og da såvel blomsterne som det lysegrønne var yderst musikalske, skulle han sørge for, de altid kunne lytte til underskønne toner. Den kunne ikke, på alle punkter, sammenlignes med en buket fra den lokale blomsterhandler, selv om en sådan også kunne give udtryk for smukke tanker og følelser.
Man kunne kommunikere med buketten. Uden introduktion, og man stoppede ganske lidenskabsløst, når man følte for det. Ligesom drømme, eller tankerækker, der kommer og går uden bratte begyndelser og fokuserede afslutninger.
Buketten havde en fascinerende udstråling og efter moden overvejelse tog han, ganske officielt, et diplomkursus i tryllekunst, for så kunne han undgå at skræmme nogen og blot lade som om, det hele var en illusion, hvad det jo, dybest set, også var.
Dog mange oktaver højere end diplommagi.
10690209_966055230094061_2457342734108842056_n

torsdag den 7. januar 2016

Den indrammede spurv.


Edith hvilede i sit elskede stamtræ, godt beskyttet af overhængende grene. Hun kunne se, hvordan landskabet langsomt, men sikkert, blev dækket af et hvidt væg-til-væg-tæppe, som moder natur rullede ud.
“Non, je ne regrette rien, som min franske kusine ville sige,” tænkte hun. ”I øvrigt hjælper det heller ikke det mindste, og jeg føler mig ikke skyldig. Jeg har ikke bestilt tæpper, så hold mig udenfor.”
Det havde hun ikke behøvet at tilføje, for hun levede jo, så at sige, udenfor. Spisekammeret var måske i fare nu, men hun var heldigvis ganske velnæret, takket være en kornrig sommerperiode.
”Min fætter, skovspurven, spiser også insekter. Men det er ikke lige mig. Nu håber jeg, der bliver lagt godt med foder ud i haverne, så er det hele ikke så slemt endda. Nåh, ja, jeg er jo foreviget, malet i olie, og maleriet er blevet rammet ind. Så er jeg da i sikkerhed for spurvehøgen. Jeg drømte vist lige et øjeblik, jeg sad på en rigtig gren ude i naturen. Men herfra, hvor jeg hænger nu, kan jeg da også se et væg-til-væg-tæppe. Godt det ikke er hvidt, og godt der er varme i radiatorerne. For der er vist ganske koldt derude.”
20160107_204700

onsdag den 6. januar 2016

Skinfaxe og/eller Hrymfaxe?


Det er vel almen viden, at Hrymfaxe er hesten, som trækker månevognen hen over himlen, mens Skinfaxe er hesten, der trækker solen i dens forudbestemte bane på klodens modsatte side. Nogle påstår dog, at der kun er én hest, der skifter arbejdsområde, men det er måske fordi, de finder det vanskeligt at huske, at der er dag nogle steder, mens der er nat andre steder.
De må altså være to om det. Om der så også er vikarer opstaldede, melder historien intet om.
20160106_185733

mandag den 4. januar 2016

Et hurtigt smil.


HELIOS er søn af Hyperion og Thea. Han er broder til Månen og Morgenrøden og kører hen over himlen i en vogn, der bliver trukket af fire heste. Undertiden sender han en hilsen med et hurtigt smil, som bryder gennem skydækket.
20160104_154559

lørdag den 2. januar 2016

Nytårskuller.


Afrodite har nytårskuller. Hun er født af skum, og hun drikker skum Nytårsaften. Nu er hun kommet til Danmark og lokker havets bølger frem med sin sang. Hendes rejse gik over Sibirien, hvor kulden forelskede sig så meget i hende, at den fulgte i hendes kølvand. Måske er hun ikke opmærksom på dette, men hun ved, at havet følger hendes mindste vink, og opholder man sig på en østvendt kyst, får man kindkys af hende. Hun er så lidenskabelig lige nu, at hendes kys føles som bid.
Men hvorfor kommer hun nu? Hun keder sig måske på Olympen, og måske har hun hørt om hoffets Nytårstaffel og set de flotte tinsoldater med bjørneskindshuer og mænd med hvide handsker, manchetknapper og ordner. Måske er hun i familie med Den Lille Havfrue, som sikkert får et visit. Hun kan også være træt af Poseidons evindelige snak om, hvor mange havarier han har forårsaget, og om hvor mange fisk han kan have på sit spyd på én gang.
Hun har måske hørt om Ægir og fået lyst til at se ham, at møde ham i sagn og digt. Nogle ville sige ”i kød og blod,” men det passer sig ikke for guder og gudinder, selv om de er yderst lidenskabelige. Meget mere end selv de mest lidenskabelige danskere kan forestille sig.
Afrodite kommer aldrig upåagtet. Måske opdager man ikke direkte, at hun er på trapperne, men bølgerne går højt, og er man opmærksom, kan man tolke hendes nærvær på de naturgivne omstændigheder. Som nogle ville kalde det.
276px-NAMA_Aphrodite_Syracuse

fredag den 1. januar 2016

Nytårsenglen.


Der stod en lille engel uden for døren. Lige ved siden af måtten, og der var et kort hægtet ved. På kortet stod, at der i tre dage havde været tændt stearinlys foran den, mens smukke tanker og velsignelser var tænkt ind. Med den hensigt, at englen ville udstråle dette til gavn for modtagerne.
”Sådan en fin lille engel. Og så er der en øsken på hovedet med er fin tråd i.”
”Det er fordi, den er beregnet til også at kunne hænge.”
”Ja, selvfølgelig. Men tror du, disse velsignelser følger med? Kan det lade sig gøre? Det er jo ikke en rigtig engel. Så vidt jeg kan se, er den af porcelæn.”
”Engle kommer i mange forklædninger. Og nogle gange ser de ud, som vi forventer, de ser ud.”
”Så er der sikkert også mange gange, vi ikke opdager, de har haft en finger med i spillet.”
”Det får mig til at tænke på en beretning fra Skinbjerg Hule ved Nibe. En mand gik der alene en mørk aften, og han følte en vis uhygge. Så foldede han hænderne og bad om hjælp, mens han fortsatte mod Nibes lys, og der skete ham da heller ikke noget. Senere fangede politiet to landevejsrøvere på samme egn, i en anden forbindelse, og de tilstod, de havde haft til hensigt at overfalde og røve manden. Men de opgav, fordi han pludselig var ledsaget af to lysende skikkelser.”
”Jeg synes, vi skal finde et rigtig godt sted til vores nye lille Nytårsengel.”