fredag den 30. oktober 2015

Månehyldest til solen.


I østen stiger solen op
i vesten går den ned
det har den gjort i mange år
og bliver sikkert ved.
”Du holder dig så ung endnu
i forhold til din alder
du vil jo gerne kunne du
så længe pligten kalder.
Du er så fuld af energi
at alle frit må låne
og uden renter oveni
tak fra den gamle Måne.”


Pauseskærm.


Mens himlen er lysende skyfri,
som en jomfruelig computerskærm
fri for ikoner og thumb nail fotos
og uden kondensstriber
fra flyvemaskiner,
begynder en lodret streg
at pulsere regelmæssigt,
som en opfordring til
at gå til tasterne.
Alle ideerne, alle historierne,
alle digtene, alle billederne
og al musikken
eksisterer allerede som frø i sindet.
Lad dem tage form,
eller lad dem forblive kausale.
Måske det bedste lige nu
mens usynlige stjerner,
akkompagneret af havets brænding,

synger The Sound of Silence.



torsdag den 29. oktober 2015

Forestilling.


Tæpperne er trukket
for fuglekorenes sommerkoncerter.
Instrumenterne er pakket ned
og fragtet til andre destinationer.
I nætternes sorte lys
funkler jublende epauletter
på kosmiske klædedragter.
Nymfernes kor venter tålmodigt
mens dirigentens løftede hænder
holdes i beredvillig position
indtil alle er på plads.

onsdag den 28. oktober 2015

Skt. Nikolaj på gloende pæle.


Det forlyder, at elverfolk og ”de underjordiske” fester under bjerget, som står på gloende pæle efter mørkets frembrud visse tider på året. Et sted oven på bjerget står en Hvidtjørn, som høvdingen af Stevns har doneret til de feststemte væsner, og de værner den så særegent, at kreaturer, der spiser af den, omkommer på mystisk vis.
I 1600-tallet nedskrev præsten i Hellested, Peder Syv, folkevisen ”Jeg lagde mit Hofvet til Elver-Høy”. Den inspirerede Johan Ludvig Heiberg, til at skrive ”Elverhøj” i 1828, hvorefter det blev Danmarks nationalskuespil. I 1842 greb H. C. Andersen stafetten og formulerede sin udgave af ”Elverhøj,” og da  prominente digtere har viet ”Elverhøj” opmærksomhed, og da nogle mennesker vitterligt mener at have set Skt. Nikolaj på gloende pæle, efter en våd nat på vej hjem i høet, mens pinsesolen vågnede og begyndte at danse, er der ikke noget at sige til, at Skt. Nikolaj-navnet mistænkes for at være et pseudonym for ”Elverhøj.”
I dag er bjerget et vartegn for vikingebyen Sebbersund, som allerede 70 år før Harald Blaatand, ifølge Jellingestenen gjorde danerne kristne, havde kristne begravelser! Det viser udgravninger fra nyere tid, og Sebbersund var dengang en af Danmarks vigtigste handelsbyer. Man kunne sejle hertil, og vikinger var ikke noget, man legede eller kaldte sig, men noget man var.
Nu spiser geder hybenbuske på Navet, og folk lever fredeligt med hinanden. Høvdingen går og brygger på at få forbudt hanegal, fordi han gerne vil sove længe om morgenen og snuppe en ekstra lur.




Alfarvej.


”Sikke dog en smuk vej eller rettere nogle smukke veje. De fører nok det samme sted hen.”
”Jeg foretrækker generelt ”den lige vej.” Denne vej ser dog ud til at være kort.”
”Jeg synes, den lægger op til at være lang.”
”Men vi kan vel blive enige om, at den ikke er asfalteret. Hvor mon den fører hen? Måske er det en genvej.”
”Ved foden af bjerget, vi går på, ligger en lille fjordby, hvor der skulle bo venlige mennesker.”
”Ja, det skulle der, det ville være rart, for der jeg kommer fra, er folk meget sladdervorne. Og de bagtaler én, så snart man vender ryggen til.”
”Så vil du nok opleve, at folk ved bjergets fod også er sådan.”
”Hvad hedder vejen, kan du huske, hvad der stod på skiltet?”
”Der stod vist Alfarvej.”
”Alfar, er det ikke et svensk ord for alfer?”
”Nej på svensk hedder de älvor.”
”Er det dit alvor? Så har svenskerne måske en vej, de kalder älvorvej.”
”Måske, men Alfarvej er dansk og henviser til, at alle må benytte den. Svenskerne ville sige allfartsvägarna. Det står for offentlig vej.”
”Hvordan kan det være, du ved, hvad alfer hedder på svensk”
”Nøglen til at oversætte svenske ord til andre sprog hedder Google Oversæt.”
”Så er det vel en svensknøgle.”
”Jeg ved godt, hvor vejen ender. Den fører mod bjergets top, hvor der er en kløft, som vender ud mod fjorden. Når en kraftig blæst står lige på her, kan man læne sig mod opvinden fra dalen, som kaldes Den Dybe Dal. Breder man sin vindjakke ud med hænderne og læner sig mod vinden, føles det som om, man kan hælde femogfyrre grader. I virkeligheden er det nok kun femoghalvfjerds-firs stykker. Men oplevelsen er fantastisk, og vender man sig pludselig og løber med vinden i ryggen hen over bakkekammen, mærker man tydeligt, at tyngdekraften har mistet sin autoritet. Sensitive sjæle har her fået bestyrket deres fornemmelse af, at den kan ophæves, når de rigtige betingelser er til stede. Som i drømme, hvor man undertiden kan svæve ved viljens kraft. Det påstås, at visse yogier kan gøre dette, ved at udøve forskellige discipliner, som omfatter åndedrætsøvelser. Der er også beretninger om kristne mystikere, som har kunnet svæve.”
”Det ville sikkert ikke være comme il faut her på Allfartsvägarna, men de ligger jo også i læ.”

mandag den 26. oktober 2015

Eventyr om lykkedyr.



Heksen havde været på slankekur siden Skt. Hans. Hun var i hvert fald gået fra kosten, og besluttede at tage til Bloksbjerg, hvilket troende hekse helst skulle mindst én gang om året. Her kunne man købe Spidersnus, lavet af Troldhekse, og det skulle skærpe appetitten. "Uden kost intet Bloksbjerg,” tænkte hun først, men fik så en ide. Edderfuglen Edith havde ofte inviteret på kaffe, og en edderfugl kan jo flyve. ”Jeg vil tage mod Ediths invitation og smage på hendes hjemmebryg. Så kan jeg få flettet ind, at jeg kunne bruge et lift til Bloksbjerg. Der er ikke så langt, når man tager i betragtning, at der er tale om fugleflugtslinjen.”

Hun fik kaffen serveret i edderkopper, hvilket lå lige til højrebenet i den familie. Larven Larsen var også på besøg, men han snakkede så meget, at det var umuligt for heksen at få sit budskab igennem. Man kunne godt nok fornemme nogle punktummer i hans talestrøm, men fra de sidste ord inden punktummerne til de første efter, var det som om, han havde hyret målerlarver til at bygge broer, så det var umuligt at bryde ind. Larsen manglede forede støvler, og havde derfor fået kolde larvefødder. ”Min undulat har onduleret de støvler, jeg havde, og for tiden er vi ikke på talefod. Jeg tor, jeg plukker fjerene af den, så den kan mærke, hvordan det er at fryse. Så kan jeg stoppe dens fjer i min dyne, som i forvejen er for tyndt foret, sammen med marehalmen, edderdunene og englefjerene. Måske bliver det så vanskeligere at komme ud af fjerene om morgenen, men det kan én godt leve med, nu én er gået på efterløn.”

”Jeg ville aldrig nå til Bloksbjerg, hvis jeg skulle ride på Larsen,” nøjedes heksen med at tænke, da hun ikke fik taletid. ”Med de fødder vil det tage år og dag blot at krybe over gaden. Jeg holder jo meget af edderkopper, fordi de bringer lykke, og jeg har masser af dem hjemme i Pandekagehuset. Nu skubber jeg én på gulvet med vilje og får det til at se ud som et hændeligt uheld. Så får vi se.”

Larsen talte videre, da han ikke opdagede noget, mens Edith og heksen tørrede kaffe af gulvet og samlede skår i servietter.

”Det går ad Hekkenfeldt til,” sagde Edith. I går tabte jeg en af mine fine, dybe tallerkner, så jeg nu kun har fem tilbage. En skønne dag må jeg til Bloksbjerg. Der ligger den eneste forretning, som forhandler dem. Du kunne da komme med, hvis du har tid og lyst. Völlig kostenlos, om jeg må sige.”


”Hvis det kan glæde dig, tager jeg da gerne med.” Heksen smilede indvendigt. ”Lidt luftforandring skader jo aldrig.”


søndag den 25. oktober 2015

Sidst i oktober.


Denne oktobermorgen var himlen stadig sort. Der var ingen stjerner at se, så der måtte være overskyet. Stille tonede en grå nuance over, og nu åbnede Aurora langsomt øjnene, hvilket straks prydede horisonten. Hun var så nænsom, at det virkede som om, hun ikke kunne få sig til at skubbe til det grå himmeltæppe.
Men man anede også en kærlig beslutsomhed, mens hun langsomt drejede lysdæmperen mod plus. Det grå mistede kraft og blev gennemsigtigt.
Auroras styrke var indiskutabel. Hun erobrede hurtigt billedet, og i det lysegrå himmeltæppe opstod store, rene, lyseblå skjolder. Så tog solen den gule førertrøje på, og bortjog helt usentimentalt såvel morgenrøden som gråtonerne. Nogle mørke skyformationer, med blålilla nuancer, udtrykte individuelle karaktertræk, som blev fremhævet af den nu lysende blå himmel.
Solen skinnede blændende i sin fulde pragt, selv om den stadig holdt sig lavt på himlen. Fra denne position ramte den træerne, som den sprayede med engelskrød og guld, og adskillige hvidkalkede husmure blev så kraftigt belyst, at det var vanskeligt at se om der var vinduer eller døre i.
Denne morgen lovede godt for dagens videre udvikling. Men årstiden er lunefuld, så i løbet af et kvarter kan himlen mørkne kraftigt til og levere styrtregn. Det kan dog godt betale sig at vente i et læskur, for lige så hurtigt skinner solen fra en næsten skyfri himmel igen.
Typiske tegn på, at almanakkens symfoniorkester er ved at stemme instrumenterne til november repertoiret, og så er det snart tid til supper, stearinlys, grønlangkål, brunkager, klejner og nisseøl.

Aurora.


Aurora er navnet på en sommerfugleart. Nordlys kaldes også Aurora, men i det følgende er Aurora morgenrødens gudinde. Kært barn har mange navne.
”Mine fire sønner er alle konfirmerede for længst, og da de holdt blå mandag, blev der stor forvirring på jorden. Men hvad, de skulle da have lov til at more sig denne dag, så jeg blandede mig ikke,” sagde Aurora og smilede stolt.
”At alle fire vinde pustede lidt liv i kloden, blæste jeg da på, for på sin vis var det sjovt, selvom det kostede en masse mennesker og dyr både liv og besiddelser. Hvor der handles, der spildes, og det er ikke en regel, jeg har indført, skulle jeg lige hilse og sige blandt venner. Den stammer fra et par uger før tidernes morgen, hvor jeg ikke engang var født, og jeg siger, som også alle mine aflagte mænd har sagt i dekader, næsten enstemmigt, selv om jeg ikke har haft dem på samme tid:”
”Rigtige venner er som stjerner: Man kan ikke altid se dem, men man ved, de er der.”
Det siger mange mennesker også nu om dage, så man kan vist roligt tilføje, at ordene er slået an, og jeg vil anslå, at det bliver udtalt, eller i det mindste tænkt, flere millioner gange hver evige, eneste dag, så der må være vægtige grunde til det. Broder Sol er ligeglad, for han fordeler altid sol og vind lige, det er nu hans natur, mens søster Måne, som er meget tættere på begivenhederne, holder med os.
Nåmen, både N, S, Ø og V er kommet godt i vej, og selv om de er firlinger, har de alligevel hver deres særpræg. De er alle tilbøjelige til at tage munden for fuld, de kan, so to speak, være lidt storskrydende, men de passer deres arbejde. ”Har man et godt arbejde, må man gøre sig fortjent til at beholde det,” siger de, og det lyder rimeligt i mine, morgenrøde ører.
Ind imellem er der en og anden som keder sig lidt og laver rav i den, men det skaber vel også innovation, så når safterne stiger, og barometerne pludselig falder eksplosivt og uventet, har en af dem sikkert fået en ide, som så straks skal afprøves. Det skal lige tilføjes, at de også har lært at meditere, og det holder menneskebørnene meget af, kan jeg se. Men en medalje har jo både en forside og en bagside, og skal den være præsentabel, bør den pudses på begge sider. Ellers klager både fritidsfiskere og lystfiskere over, at der kommer iltsvind i fjordene.
Så, nej, det er ikke muligt at gøre alle tilpasse i denne verden.
Mit arbejde bliver også, på sæt og vis, misforstået. Når morgenduelige mennesker får øje på mig, siger de ofte: ”Sikke en smuk morgenrøde,” men samtidig er der, fra en anden side, nogen der siger: ”Sikke en smuk solnedgang,” så man kan godt føle sig lidt skizofren, hvis man tager sig af folks betragtninger af én, for jeg er jo konstant, og utrætteligt, i gang med både det ene og det andet. Derfor prøver jeg, så godt jeg kan, at ignorere såvel ros som ris og koncentrerer mig om at gøre det, jeg er bedst til: Nemlig at være lige nøjagtigt, det jeg er, uanset hvad andre mener, jeg er eller bør være.
Det var bare lige det, jeg ville sige. Ha’ en go’ dag. Kram.”


fredag den 16. oktober 2015

Lokkemad.


Kan et hus smage dejligt? Ja, hvis det er formet i dej, som er bagt og pyntet med chokolade og glasur. Det er set i Den Store Bagedyst, og hvis det er lavet godt og velsmagende, får det let ben at gå på. Der var jo også det legendariske Pandekagehus, hvis beboer har skræmt mange børn gennem tiderne. For heksen, som boede der, lokkede med de søde sager, huset bestod af, hvorefter hun fangede slikmundene for senere at æde dem, når de var blevet opfedet.
”Kom og besøg mig i mit eventyrlige korthus,” sagde Peter til Elskebeth. ”Jeg serverer pandekager med is, og vi kan sidde ved det bord, jeg købte på auktion, du ved.”
”Kan der virkelig være et langbord i et korthus? Nå, men tak. Pandekager med is er det bedste jeg ved, ved du.”
”Et korthus er jo ikke udstyret med gavl, så langbordet stikker bare ud.”
”Så er der ikke skorsten på, kan jeg tænke mig, og så har du ingen storkerede at glæde dig over.”
”Nej, der er ingen udestue, som en storkerede jo reelt er.”
”Hvorfor ligger din cykel på jorden og uden sadel?”
”Den må ikke stå op af korthuset, så vælter det nemlig. Jeg er ved at reparere forskellige dele. Jeg har skiftet bagagebærer og lås ud. Nu mangler jeg bare at sætte en ny sadel på.”
”Hvor er du dygtig. Tænk at du kan skifte så meget ud selv. Så kan du måske også skifte gear?”
”Ja, hmmm, selvfølgelig. Og kæden er for resten også ny.”
”Jeg kommer, og jeg glæder mig til at smage dit korthus. For det er sikkert bygget smagfuldt. Spøg til side, jeg glæder mig til at smage dine pandekager med is.”
”Jeg besøgte proprietær Niemann i går. Han er buddhist og bor i et lækkert hus, han havde bagt på i mange år, før han slog til og købte det. Vi spiste af stakittet om udhuset. Det smagte godt, og jeg mener, han sagde, han havde bagt det af buddadej."

/J.W.



tirsdag den 13. oktober 2015

Stjerneklart.


Udenfor hvirvles visne blade rundt, og på disse blade er forårets og sommerens begivenheder sirligt nedskrevne med fjer, dyppet i musernes blæk. Disse beskrevne ark har ingen forgængelig pen kapacitet til at hamle op med.
Snart brister teksterne, bliver volapyk, og fejes sammen. Så kommer en lang hvilepause, inden nye begivenheder bliver optegnede på lysegrønne, saftspændte ark.
Vinterens eventyr beskrives af sætternisser og stjernefotografer. Intet går tabt, for musernes memory stick har ubegrænset kapacitet.
Forårets, sommerens, agurketidens, efterårets og vinterens historier kan downloades fra Det Kosmiske Hovedbibliotek, og hvis computeren ikke er hacket, er fri for malware, spyware, virus og andet i samme dur, kan man regne med dem.
Biblioteket har åbent fireogtyvesyv, selv når der ikke er stjerneklart.

mandag den 12. oktober 2015

lørdag den 10. oktober 2015

Flowers for Muses














For their inspiring and arousing motivation.
Gracefully they throw sun rays into fading hopes,
smiling as beautiful as the Danish coast,
even when the waves are high.
Their charisma makes flowers bloom,
so they will never fade away.
Some people say it’s because they are painted,
but that’s not a waterproof argument.


fredag den 9. oktober 2015

Leverpostej.



”Hun afskyede sin leverpostejmad.”

”Det lyder slemt. Så hun er ikke til leverpostej, 
må jeg sige.”


”Jo, hun elsker leverpostejmadder, 
hun fjernede bare skyen.”



Knækgaranti.


Biddet giver et hørligt knæk
og snart er lidt af pølsen væk.
Sennep, ketchup og løg i tern
følger pølsen fa Køge til Skjern.
Nogle vil helst ha’ løgene ristet
bare de ser dem, bliver de fristet.
Fra Skagen til Rønne og Hvide Sande
serveres pølsen fra gryde og pande.
Hvis biddet er uden det ventede knæk
er pølsen ikke tilstrækkelig fræk.
Så er det jo lissom at spise en svajer
som letøl i stedt for rigtig bajer.
Forsikring kan tegnes mod manglende knæk
med stempel, laksegl og skrevet med blæk.
Så er man mod knækfri pølser garderet
og får dem med knækgaranti serveret.




Overskud.


Rislende Bæk betragtede vindens leg med bølgeskummet. Søen var så stor, at man kunne tage den for at være et hav, hvis man ikke vidste bedre, og når vinden legede med den, rullede den rytmiske bølger ind over bredden, som forsøgte den at flygte. Det æggede vinden, der pustede til skummet på bølgetoppene. Det morede den at hvirvle det langs bredden, hvor det blev kortvarigt fanget af sten og græs, mens en del blev blæst helt op i træerne, som stod så tæt ved bredden, at de kunne bruge vandet som spejl, når vinden holdt en af sine velfortjente ferier.
Solen brød konstant gennem de travle skyer, og hver eneste gang lykkedes det den at ramme samtlige, tilgængelige bobler, skummet kunne fremvise og åbenbarede en ægte diamant i hver i et subtilt glimt.
Det var disse milliarder af glimt, som havde fanget Rislende Bæk’s opmærksomhed.
”Hvordan kan jeg tænke på mangel, når Moder Sol har så meget overskud, at hun glimter i alle de bobler, hun kan se, selv om det kun varer en brøkdel af et sekund? Det trætter hende ikke, og hun betragter ikke disse smukke glimt som spild. Jeg vil være som hende.”
Ude på søen dykkede en ørn med lynets hast, og kort efter fløj den skråt op mod de forrevne skyer med en glitrende fisk i kløerne.
”Den fisk har været en lille boble, blandt tusinde bobler i rogn. Det minder mig om solens leg med skummet. Overskud, overskud, overskud, … som også kendetegner græsstråene på prærien og de talløse stjerne på en klar nattehimmel. Sådan vil jeg også være.”


tirsdag den 6. oktober 2015

Adventour

“Are adventures real, or are they just fairy tales?”
“Yes.”
“Ok, then I will ask in a different way: What is adventure?”
“Everything, if you have mind to it.”
“What about the stories in adventure books. They are probably fictional?”
“We can call them Adventures in adventure. Adventures can be gentle and sensitive, and they may be harsh or cruel. An adventure may also contain both. It is not the action that defines adventure. A movie is a movie no matter what it contains.”
“Who wrote MY life’s adventure?”
“I assume that you mean YOUR life’s adventure. But YOU can’t say that. It is not written finished, but you can consider yourself as the pen that is dipped into ink and the hoof that leads it. Together they describe your life’s adventure while it happens.”
“Who is the author?”
“I suppose it is a collaboration between the basic thought, hoof and pen. Ultimately, it might be the same. Make sure, just in case, that you hold your pen in order, to prevent ink blots.”
“Jump in the saddle. Then we will ride an adventour in adventure.”


fredag den 2. oktober 2015

Som man ser det...


Man kan have gode øjne, selvom man ser dårligt.
Også med et perfekt syn kan man være en blind vejleder for blinde, hvis man ikke har klarsyn for sagen.
Man kigger ikke ud gennem øjnene som gennem et staldvindue.
Hos bagerjomfruen kan man købe et dårligt øje. Mange har et godt øje til hende. Hun ser godt og ser godt ud. Hun bliver slugt med øjnene, men lever i bedste velgående.
Det er sådan, jeg ser på det lige nu, men jeg bør nok se tiden an.
Er han ægte beskeden eller en øjentjener?
Det er vanskeligt at se i øjeblikket, selv om man ellers har blik for den slags.
Lad os nu se! Ja, vi får se, sagde hun og slog blikket ned.
Hun var opmærksom og havde et øje på hver finger.
Det var øjensynligt til hendes fordel, men hun var så selvudslettende, at hun gjorde sig usynlig.