lørdag den 30. april 2016

Åh Dagmar.


”Sjovt så forskellige skikke vi har, selv her i Norden. I Sverige spiser de majs med tænger.”
”Ja, det lyder da, hmm, anderledes.”
”Jeg så ordet Majstang i forbindelse med i morgen. Og i aften holder de Valborgsaften.”
”Så laver bageren deroppe nok en Valborgtærte. Nu fik jeg sørenjensenmig lige lyst til en Dagmartærte.”
Dagmartærte_(8707591772)

Vesterhavet.


Olie på Canvas Panel. 19 x 24 cm.


fredag den 29. april 2016

mandag den 25. april 2016

lørdag den 23. april 2016

Sebbersund.


Skitse (rough) med pensel. Olie på lærred. 30 x 40 cm. Fra "det gamle" Sebbersund. Havnen set fra "Børsen."


Skagen


You doze yet a little while, and I can easily wait, for behind your eyelids shining sun as it slowly moves toward its western horizon. I know you open your eyes when the light has left its glittering memory as gold dust on the dune sea grasses, and the poet’s open inkwell begins to smell of inspired words.
Still your sun keeps your sleep awake and painters’ palettes full of lust, while the wine is decanted. Seagulls improvise to the pummeling’s compositions. Shadows sluggish range longs to transcend their borders and settle down.
page

fredag den 22. april 2016

Fuldmåne.


Søens spejl uden krus
mærker ingen vind
gennem ruden i mit hus
kom du stille ind
bærer på et forårssmil
du har lånt af solen
ramt intens af Amors pil
smyger dig på stolen.

Nipper af din gyldne kop
dufter let af honning
stjernen over træets top
kalder dig sin dronning
hjertefryden bredes ud
fra horisont til kyst
Amors rene mesterskud
ramte jo dit bryst.

207165_1957306622137_1526901137_32162885_4100608_n-1


"Drømmebillede."


Olie på lærred. 22 x 22 cm.


Walpurgisnacht.


(Valborgsaften.)
”Hvad har du gang i?” Han betragtede hende med et undrende udtryk i øjnene. Det kunne se ud, som om hun var ved at file hjemmelavede trommestikker til af nogle træstykker.
”Jeg er bare i god tid. Før man ved af det, er det den sidste dag i april, og så er det for sent. Det tager tid at få sådan et par grene til at blive varme nok, så man kan få hjemmelavet ild.”
”Der er jo fuldmåne nu, men det er måske ikke med i dette billede?”
”Nej, over hele hovedet ikke. Den sidste aften i denne måned, vil jeg antænde mit bål med hjemmelavet ild, så de underjordiske ikke overlister os, og jeg hjælper jo så også med at eksportere heksene til kirken i Tromsø.”
”Er det ikke overtro? Det var da vist kun i gamle dage, man gjorde den slags. Ligesom skikken med Majstang.”
”Så er man da i hvert fald sikker. Der er jo, hmm, mere mellem himmel og jord…, og jeg har hørt så meget om både dit og dat. Tænk bare på, hvad Jørgen Leth fortæller om skikkene på Cuba.”
”Du mener nok Haiti. Ja, nu gør du mig usikker. Er det nogen særlige pinde, man skal gnide for at få ild? Vi kan jo lege, vi markerer overgangen mellem vinter og sommer. Og så vil vi have pølser og skumfiduser, så der bliver lidt Sankt Hans over det. Mon ikke Johannes Døberen ville synes godt om det? Så har vi taget hensyn til både Per og Poul, som man siger, og husker man endvidere kun at træde på hver anden flise og springe over kloakdækslerne , kan det vel ikke skade nogen.”
20160202_204040

torsdag den 21. april 2016

Omstændigheder.


Sindets kikkert stiller skarpt på sansernes virtuose hænder, de bolde de spiller med, og de strenge de anslår.
Så længe det er nødvendigt, opfører boldene og strengene sig helt efter ”bogen.” Undtagelser sker, men forstås sjældent. De er formentlig fingerpeg om slægtskabet mellem virkelig drøm og drømmende virkelighed.


onsdag den 20. april 2016

Energi.



Overforbrug i E-dur
knude på stemmegaflen i mol
energiforsyningen forhandles
i god tone
med ren samvittighed
så længe der er nok til alle.






tirsdag den 19. april 2016

Danserinde.


Olie på lærred. 40 x 30 cm.


Spirituøst.


”Har du fået frokost i dag?”
”Nej, ikke en dråbe.”


Nogenlunde sådan var teksten til en af Storm P’s ”Fluer” med en illustration af to vagabonder på en bænk.
Man trækker på smilebåndet af denne ordveksling, fordi den er pudsig. Men efter at have hørt ”et glimt” af et interview med et stærkt alkoholiseret individ i radioen, opstod denne fiktive gengivelse:
”Forsøgene på konversation var anstrengende for den der var klar i hjernen og sindet, men ville man nå ind til den tungt berusede, måtte man være tålmodig. Kun visse af ens ord blev taget op, og kun når de blev genkendt som stikord, og ført videre i andre kontekster. Forstod man dette, kunne det lykkes at flette korte, terapeutiske ordbilleder ind som ledetråde, men egentlig samtale blev det aldrig.
Ordene bevægede sig som en flok dovne søløver, der afsatte klæbende sneglespor på soltørre sten. De antydede én retning, men skiftede så mening, mens de holdt hinanden i lufferne og påstod, deres ubeslutsomhed var væsentlig. De eneste pauser der opstod, skyldtes vedligeholdende indtag af brændstof.
Beruselsen havde varet i årevis, siden den førte gang præsenterede sig som en forløsende ånd, der bortjog alle hæmninger og holdt ubehagelige begivenheders smerte på afstand. Men ånden tog sig godt betalt og lever stadig fedt af afdrag og ågerrenter. Offeret for bedraget, der mistede klarhed i sind, sanser og stemmeføring, har efterhånden vænnet sig til at sove under åben himmel, og gæld er en vedholdende følgesvend.”
En skønne dag er det slut. Enten titter solen frem og indvarsler en helt ny begyndelse, eller også lukker naturen af for yderligere nederlag i nærværende inkarnation.
2015-05-01 14.30.19
(Illustration anvendt sidst “i tresserne” til Overvikarens: “Forårstegn: Lommelærkens klukken.”

mandag den 18. april 2016

Skagen.



Du blunder endnu en stund, og jeg kan sagtens vente, for bag dine øjenlåg skinner solen, mens den langsomt bevæger sig mod sin vestlige horisont. Jeg ved, du slår øjnene op, når lyset har efterladt sit glitrende minde som guldstøv på klitternes marehalm, og digterens åbne blækhus begynder at dufte af inspirerede ord.
Endnu holder din sol søvnen vågen, og malernes paletter bugner af vellyst, mens vinen dekanteres, og mågerne improviserer til brændingens kompositioner. Skyggernes træge vifte længes efter at overskride egne grænser og falde til ro.
page

søndag den 17. april 2016

Hendes Mark.


Genspejlede spejlbilleder
en ødselhed af billeder
repeteret i det uendelige
i perspektiv frigjort fra
spejlets overflade
gror på Herrens Mark.
20160415_184123

lørdag den 16. april 2016

Ovenover alting.


”Jeg troede, det var helt anderledes at være død.” Alfen gned sin hage og kiggede sig undrende omkring.
”Har du da prøvet at være død?” Alfrida så mistroisk på ham.
”Jeg er jo død nu,” svarede han, ”og det må du jo så også være.”
”Nu rabler det vist for dig. Hvad er det dog for dødemandssnak?”
”Kig dig omkring. Vi kaster overhovedet ingen skygger. Det er beviset.”
”Nårh, der er da bare helt jævnt overskyet. Du har nok ikke været opmærksom på det før, de gange solen har holdt ferie. Så snart skyerne trækker deres himmeltæppe fra væg til væg, smutter solen på ferie. Hvorhen ved jeg ikke. Men jeg kan nu godt unde den lidt ferie en gang imellem.”
”Så bliver vi genfødte igen, når solen vender hjem.” Han smilede til Alfrida og kunne ikke skjule sin glæde over stadig at være i live.”
”Dit smil får solen frem i mit hjerte. Og den sol kaster heller ingen skygger. Den får oven i købet naturens symfoniorkester til at spille min livsmelodi.”
”Dit smil overgår alting, og nu kan jeg høre, violinerne sætter ind.”
20160416_101120

fredag den 15. april 2016

Rutine.


De to søstre, Ruth og Tine, elskede at spille Mølle og Dam. Især med hinanden. Man kunne fristes til at tænke, at det ville gå hen og blive rutine, og det blev det vel også på en måde, men aldrig så de blev trætte af det. Det var nok at skifte fra det ene spil til det andet, med passende mellemrum, og de mellemrum registrerede de knivskarpt sammtidigt.
De boede så tæt ved Mølledammen, at de kunne høre de snadrende ænder, som holdt til der, blot et enkelt vindue var åbnet, og det gav en beroligende følelse af fred og ro. Mølledammen var dyb ude på midten, hvor dyb vidste ingen. Men der gik rygter, og de talte til fantasien. Ingen turde vade længere ud end til knæene, for man var vokset op med en fortælling om, at længere ude var der skrænter, som ville sluge én, og skred man pludselig nedad, var det for sent at fortryde. Her blev vandet nemlig så iskoldt, at man fik kramper. Og så kunne man ikke svømme, men gik til bunds så hurtigt, som en dykkende ørn på fiskejagt.
Om vinteren var der is på overfladen, og så elskede Ruth, Tine og mange andre, at udfordre skæbnen. Nogle løb på skøjter, når isen var til det, mens andre lavede et hul med økse, og sænkede fiskesnører ned med madding på krogene.
En solrig vinterdag, mens Ruth og Tine sad og snakkede ved deres hul, gav det pludselig et kraftigt ryk i Tines line. ”Jeg har bid,” udbrød hun og greb fat i linen ved vandoverfladen med sin frie hånd.
”Giv først et bette ryk,” svarede Ruth heftigt. ”Så sidder den bedre fast.”
Snart lå en lille gedde på isen ved pigernes fiskehul. ”Hvor er hun smuk,” sagde Tine, ”og hendes skæl changerer, så man kunne fristes til at tro, hun var en regnbuegedde, hvis altså der er noget, som hedder det.”
”Tag krogen forsigtigt ud af min mund og lad mig svømme videre,” hørte de pludselig gedden sige med en stemme så fin, som kom den fra en skovalf. ”Jeg har børn, som behøver mig.”
Pigerne blev helt befippede, men Ruth var den første til at tage sig sammen. Hun greb nænsomt fisken og lirkede krogen ud af dens mund.
”Tak,” sagde gedden. ”Sænk mig nu ned i åbningen igen, og når I kommer hjem, vil I opdage at jeres mølle- og dambrikker er blevet forædlede. De sorte er nu i fireogtyve karats guld, og de hvide er i tretårnet sølv med emalje. Finere kan det ikke være. Det er dog ikke det hele, for når I fremover spiller mod hinanden med disse brikker, vil alt være som før, men spiller I mod andre, vil I altid vinde.”
Alt blev, som gedden havde sagt, og pigerne blev berømte. De kom på nettet og optrådte landet over på scener i storcentre og på plejehjem.
Der blev også skrevet sange og revyviser, og lytter man til radio, kan man næsten hver søndag høre ”Ved landsbyens Mølledam” med Donk og The Keldeys.
Alt dette skete for mange år tilbage. Mølledammen er siden blevet udtørret og erstattet af en park med bøgetræer og hvide bænke samt et par statuer. Men på et hemmeligt sted i denne ”Møllepark,” som den kaldes nu, springer en ganske lille kilde. Ruth og Tine kender til den, og dens vand kan helbrede ludomani. Så det beskæftiger pigerne sig med for tiden. De fylder kildevandet på flasker med patentpropper og doserer det her og der, hvor de synes, det gør gavn.
Hverdagsmiraklerne føles som champagnebobler i hjertet og aldrig som rutine.
vandloeb

torsdag den 14. april 2016

Hu(s)mor.


En husmor, med humor og husmår på loftet, ælter sin dej og lader den selv om at hæve. Hun vil enten lave huskekager til måren, eller blot bage sit daglige brød så måren ikke får røde ører.
Bageren i Nørregade bager hanekamme og russere, mens supermarkedet end ikke aner, hvad det er for krumspring.
På anden sal midtfor er der noget i ovnen nu, men måren er forduftet. Den er flyttet til loftet over bageriet i Nørregade.
”Naturen må gå sin gang,” skrev den i opsigelsen til husmoren. ”Der er højere til loftet og nogle ganske særlige dufte, som går godt i spænd med konsistensen af isolering.”
”Så vil jeg bage hindbærsnitter,” tænkte hun. ”Jeg er vimmer med glimmer og glasur. Jeg glæder mig over våren, men savner dog måren. Og det bliver spændende at se, om ”nissen” så spiser sin risengrød til jul.”
12809788_1106817789351137_3030321352697993736_n

"Bananskud."


Olie på lærred. 30 x 40 cm. (Opdateret).


tirsdag den 12. april 2016

Fra "garderoben."


Mange af os kan godt sammenlignes med kejseren i ”Kejserens Nye Klæder,” og mange af os kan samtidig sammenlignes med barnet der siger: ”Men han har jo ikke noget på.”
Vi iklæder os, og fremviser, en masse mentale lag, som vi er kommet til at tro på, men gennemskues af de klarsyn alle har ind imellem, og få har hele tiden.


Olie på Canvas Panel. 27 x 22 cm.


Strengemagi.


Lur mig om du ikke kan få vindene til at lægge sig og solen til at komme frem ved at anslå strengene på din lyre på denne magiske måde, du har naturlig herkomst til.
Ikke fordi forårsvejret ikke tegner godt, men for at sikre, at dets tegninger bliver værdige til at rammes ind og hænges op på væggene i alle hjem.
For så får vi atter et forår, vi kan glæde os over og berette om i årevis, og de der er børn nu kan fortælle deres efterkommere, at da de var børn, var der forår, som oplyste alle sindets afkroge. Nullermændene blev synlige og fik et pust eller et lidenskabeligt støvsugerkys, så ingen af tegningerne fik pletter, før de kom i glas og ramme.
Lad dit musikalske overskud strømme ud i fingrene og fyld dem med et ubændigt behov for at danse på lyrens strenge og opføre forårets fortryllende dansant, så ikke et øre er tørt.
225px-Apollo,_lira,_dan_angsa

fredag den 8. april 2016

Sommerfuglekys.


”Hil dig, Gudmundur. Går du stadig og stemmer dørklokker og knalder dørhammere med ordet?”
”Nej, og gud forbyde det. Du må forveksle mig med en anden. Den galej har jeg, trods alt, aldrig været på, og havde jeg været, ville det nu være en saga blot. Jeg har for øvrigt ikke ordet i min magt. Endvidere er jeg ikke diplomat og har heller ikke taget pædagogikum. Jeg diskuterer ikke spirituelle emner mere, eller andre emner i den dur. Haraldur siger, jeg er som et tandhjul i et kukur og forlanger, at tingene skal passe ind i mit urværk for at give mening. Det mest spirituelle jeg kan forestille mig er, at der er essentielle tandhjul i urværket, jeg ikke umiddelbart kan få øje på. Det skulle være, hvad jeg forstår ved mystik. Alt udover dette betragter jeg som optrækkeri. Men det har Haraldur nu ikke ret i. Jeg synes, han overdriver gevaldigt.”
”Jeg forstår, hvad du mener. Men jeg beundrer Ragnhildur. Hendes hjerne minder hverken om en værktøjskasse eller et reservedelslager. Skulle jeg symbolisere hende med et ur, ville jeg kalde hende et solur. Hun er som en naturlig geyser, der springer med en indre kraft, og hun kysser sommerfuglen i flugten. Sidst jeg mødte hende, stak hun mig denne opskrift: 6 æggehvider, 3oo g sukker, 1 tsk. Vaniljesukker og 3 tsk. citronsaft. Jeg ved endnu ikke, om den er spirituel, eller hvad den er til for, men den skal da prøves. Monstro den skal realiseres i ovnen? Nå, jeg må, som sædvanligt, prøve mig frem. Hil dig, og far vel.”

/J.W.
20160408_162444

onsdag den 6. april 2016

Timeline Profile in oil


Where the rainbow ends, is a small shop. Not right in the middle, but while you take a shower in the rainbow's ethereal symphony of colors, you get easy eye on it and then your urge to visit it has no end, because it looks so inviting with its quirky, low, whitewashed walls, and with a roof that reminds of the ancient fishermen's roofs. Only it is not made of seaweed, but of gold-plated, discarded manes of unicorns, quirky plaited of unemployed elves in activation. There is time in turnover because many have become aware of something very special in the product mix.
A magic mirror has grown to become the biggest hit. It does not reproduce the viewer's actual appearance, but instead show a picture of someone as he looked a dozen years earlier. The buyers are most middle-aged and even older, and everybody finds the mirror very realistic. That's how it is with magical mirrors. But one must be least eleven years before looking in it, otherwise there will go cookelehoolahoop in the mirror. More magical it is, after all, not.
Many portrait painters have, over the years, found out that it is a great advantage to photograph their models in the mirror, flip the photo and then paint the portrait after it. So there is very much higher chance of getting the finished picture authorized by the model than if it looked like the current look to the point.
A standard comment of mature models, to even a masterfully executed portrait painting where the magic mirror has not been used is:
"Very, very good... really good art... Only, I’m not that old."




















tirsdag den 5. april 2016

Moder fjord.



Du holder dig godt. Vi ved, du har utallige år på bagen, men du ligner en af de ni muser, som ens forestillingsevne kan fremstille hende. Du forsyner generationer med fisk og er et skattet spejl for både solen og månen.

Nye generationer bader ikke i det samme vand, som ældre generationer badede i. For selv om du ligner dig selv på overfladen, har du fornyet dig utallige gange, og i en levende fjord kan man ikke bade mere end én gang i nøjagtigt det samme vand.







mandag den 4. april 2016

I´ll be back!


I will approach to the horizon, and soon I'm away. Then "Off" has taken me. Before I get totally absorbed in the abyss, I make myself extra effort, so you don’t forget me and lose heart.
Look at me, enjoy my beautiful rays. And I'll be back... I will be reborn. If you are standing exactly where you stand now my rebirth will come behind on you. Then you must repent if you want to see me, and I will then enlighten you, warm you and caress your face.
Yet for quite a while after I am gone, my glow will stay with you so you can remember me for something good. I know your memory is short but if you call on me, I will come again. This time of year you should probably call on me in a 8-10 hours. If you not believe in me and therefore fail to call on me, I will come anyway. Maybe you can not see me directly when I arrive, the clouds love to play hide and also sometimes they just teases.
But I'm there. In a way, I am above everything, at least above all the things you can see. Whether I am directly visible or not, I'm there after I pushed the night into the abyss. Sometimes I have to step on the tip of its fingers, to get it to let go. That may sound a little harsh and cynical, but I'm just doing my job. It is in my job description, and I do it for you.
Your Sun. ;)


fredag den 1. april 2016

Metafor.


Olie på lærred. 40 x 30 cm.


Tyngdekraft?


Så var den der, den fede fornemmelse i kroppen og sindet, som var ensbetydende med, at han kunne svæve, kunne ophæve tyngdekraften med sin vilje og svæve frit, hvorhen og hvordan han ville. Han var i kontrol, og det var usigeligt vidunderligt.
Han steg op over det smukke landskab, nød udsynet og følelsen af frihed, mens markernes panorama gled forbi langt, langt nede. Normalt døjede han med højdeskræk. Han kunne ikke kigge ned fra en altan i 2. sals højde uden at føle et gys i rygraden, men her var han bare fri og følte sig lige så sikker som ørnen i sin glideflugt.
Han svævede nu ind over en by og holdt sig lidt over hustagenes højde. Han kunne se mennesker gå på gaderne, og undrede sig over, at ingen kiggede op på ham, måbende og pegende, for det var jo kun ham som kune svæve. Men ingen bemærkede ham.
Et halv hundrede meter længere fremme ragede et klokketårn op over alle andre bygninger. Han svævede langsomt nærmere uden egentlig at have besluttet det, næsten som om det gik af sig selv. Da han var ganske nær ved tårnet, begyndte en usikker følelse at brede sig. Nu var han helt nær, og han greb ud efter klokketårnet, fik fat i noget svagt rækværk og fik placeret fødderne på en gesims som var så smal, at han kun kunne støtte på den med tåspidserne.
Situationen var helt ændret. Han tænkte på, at han burde kaste sig ud i luften igen og svæve videre, hvilket han jo kunne, men han turde ikke. Modet havde forladt ham sammen med troen på, at han kunne svæve, og han tænkte fortvivlet på, hvordan han skulle få sig bugseret sikkert ned på jorden. Han måtte ind i tårnet, inden han mistede grebet, men turde næppe røre sig.
Han lukkede desperat øjnene… og vågnede så, sikkert og trygt i sin seng. Årh gudskelov, det havde været en drøm. Han gennemgik den i tankerne, huskede følelsen af at svæve frit samt mødet med den famøse sikkerhed klokketårnet havde tilbudt eller påbudt ham.
Han ærgrede sig over, at han ikke havde turde tage springet, men var alligevel usikker på, om det var gået an. Jamen det var jo en drøm,… så hvad kunne der være sket?
Hans hund stod logrende og forventningsfuld og slikkede på hans hånd som hang ud over sengen, og han kunne dufte f friskbrygget kaffe. Godmorgen dag.