lørdag den 27. juni 2015

Sommerdufte.



Hyldeblomster dufter fint i sommervarmen. De deler beredvilligt ud af den fine duft til alle, som passerer forbi et træ eller en busk, hvor blomsten står i fuldt flor. Den lyser også meget iøjnefaldende op mellem alt det grønne, som eksploderer af frodighed i øjeblikket. De tørrede blomster i vindueskarmen, som venter på at give liv til te, lugter dog af kattetis.

På denne tid af året er der ingen fare for at få ondt i maven på grund af hylden, men når augusts kalenderblad er vendt, så der står september øverst, ses fristende, blåsorte bær, hvor der før var hvide blomster. Og mange får lyst til at smage på dem. Men i rå tilstand er de giftige, idet de indeholder cyanid (blåsyre). De skal koges i mindst 20 minutter, før de er egnede som menneskeføde. Men så kan de også noget, som er værd at benytte sig af.

Hyld er en gammel lægeplante, og afkog af blomsterne virker febernedsættende og sveddrivende, mens bærrene hjælper mod forkølelse. Blomsterne anvendes til te og kan tillige spises, for eksempel dyppet i tynd dej, friturestegte og drysset med sukker. Bærrene anvendes også til den berømte, og højt skattede, (altså ikke beskattede) hyldebærsaft og suppe. De har et højt indhold af A- og C-vitamin.

I gamle dage boede Freja i hylden, og fældede man den ved sit hus, uden at plante en ny, risikerede man at alskens ulykker kunne vælte ned over én, og de der ikke vidste bedre, mente ofte, at nisserne var på spil her. Men selv om ulykkernes karakter kunne minde om nissestreger, var der forskel på deres og Frejas motiver. For Freja blandede sig almindeligvis ikke i, hvad folk ellers foretog sig, hvorimod nisserne holdt øje med alle detaljer og kunne være yderst nidkære.

Freja er frugtbarhedsgudinde og symbol på forelskelse, elskov og kærlighed. Mange ved ikke, at hun er meget nær i denne tid, hvor hylden blomstrer. Hun titter måske ud mellem blomster og blade, mens hun fremstiller sin særligt fine eau de toilette af duften. De andre mystiske væsner, som lever i dette miljø, tænker ikke på hende som frugtbarhedsgudinde.

Her har hun nemlig en anden hat på, og er den elskede Hyldemor.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar