mandag den 18. oktober 2021

Sild.

Når blæsten går frisk over Limfjordens vande, viser fjorden tænder. Bølgerne går højt, og færdsel i både, under kutterstørrelse, kan være et dristigt forehavende. Fjordfiskerne kendte Limfjordens forskellige temperamenter og var dygtige til at manøvrere efter dem. Det lå i blodet og sad i rygmarven.
Engang var her sildeeventyr: Fjorden bugnede af sild – fra Thyborøn til Hals. Men Nibe blev byen som lagde navn til. Det gav tre sild i byvåbnet.
I Aalborg aftog Spritfabrikkerne kartofler fra bønderne og forfinede dem til, den berømte og højt skattede, kartoffeljuice, som man bedst kender ved betegnelsen snaps… eller brændevin. Det går i blodet.
De tilbagevendende Sildemarkeder i Nibe har været meget succesrige. Noget man glædede sig til hvert år. Og asfaltballerne, hvor en eller flere gader blev spærret af, blev for mange, uforglemmelige. Måske blev et par Nibe-sild med rogn her.
Når sildene er marinerede og bliver serveret, på smørsmurt rugbrød med løg, kapers, hårdkogte æggebåde og karrysalat, bliver de ofte ledsaget af øl og snaps.
Man siger, “sildene skal svømme.” Det ligger nemlig i deres natur.
/J.W.
Kan være kunst af natur
John Weinreich

Ingen kommentarer:

Send en kommentar