lørdag den 21. juli 2012

Nålens øje.

Har man en hanhund og går tur med ham i et område, hvor en eller flere tæver er i løbetid, ved man, hvor stærk naturen kalder, når den kalder. Han plejer at ville gøre næsten alt for at få sin foretrukne godbid, men byd ham en i denne situation, han ænser den ikke. Han piber og hyler og har kun eet i sindet. Hans fokus er rettet fuldt og helt mod de dufte, han sanser fra tæverne.

Det kan bruges som et billede på, hvorfor nogle mennesker, i visse perioder, ikke er interesserede i filosofi, religion eller tilværelsens højere formål i øvrigt. Så længe verdens forskellige tillokkelser fastholder ens udelte interesse, vil vise ord og smukke, åndelige beskrivelser forekomme fade og uvedkommende, måske ligefrem irriterende.

¨Sandelig siger jeg jer: Det er vanskeligt for en rig at komme ind i Himmeriget. Ja, jeg siger jer, det er lettere for en kamel at komme igennem et nåleøje end for en rig at komme ind i Guds rige.¨

Denne lignelse handler ikke alene om, hvorvidt man er rig eller fattig på mammon, men om hvorvidt man er fuldt tilfreds med det man har og gør eller er i nød, fordi man er i underskud og må sluge den ene kamel efter den anden.

Den rige har ikke brug for noget, så længe han er rig på den overskudsagtige måde, hvor han forstår at omgås sin rigdom med fornuft. Men han bliver fattig i samme sekund, han har nået kvalmegrænsen på grund af tåbelig omgang med sin rigdom, og så bliver han opmærksom på åndelige godbidder igen.

Når man søger visdom og åndelig oplysning, er ens behov på disse områder, endnu ikke opfyldte, og man snupper hver en godbid med glæde. Ens fokus kan være rettet mod de højere mål i livet, eller mod sanseglæder alene, hvis man vil nævne to yderpunkter.

Man kunne jo så tilføje, at den gyldne middelvej sandsynligvis er den bedste vej, men at vælge den forekommer mange at være for kedeligt.

Lidelse på grund af uhensigtsmæssige forhold til for meget eller for lidt er nok den drivkraft, flest mennesker kender til. Men når hanhunde sanser hunhunde i løbetid, er de bare for meget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar