torsdag den 26. januar 2017

Forehavender.


  
Kulturelle og religiøse uforsonligheder skyldes ofte begivenheder, som er totalt uddaterede. Mere slidte end Jens Vejmands sko. Fremsynede mennesker begraver stridsøkserne i baghaverne og dyrker nu forhaverne, som vender mod morgensolen.

Men i baghaverne graves ihærdigt, af de der ikke gider dyrke en ny, smuk forhave op. De har ikke smukke kantsten og skulpturer i forhaverne, men skaber kratere og ruiner i baghaverne, mens de leder efter stridsøkserne.
  
For små femogtyve hundrede år siden blev Sokrates dømt til døden i Athen. Han "forgiftede" ungdommen med visdom, der i vore dage vurderes som noget af det ypperste, en filosof kan frembringe. Så vi betragter det, som en stor fejl, at man dødsdømte ham. Skal vi så erklære had til grækere af i dag? Nej, vel? Skal vi erklære had til dagens tyskere, fordi Hitler Den Middelmådige, forbrød sig så grusomt mod menneskeheden? Nej, vel?


Vi må se på forholdene, som det de har udviklet sig til og ikke blive ved at grave grøfter og kaste mudder i fortidens baghaver. Se på de blomster der står i forhaverne, og smage på de frugter træerne og buskene frembringer nu.

/J.W.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar