tirsdag den 18. september 2012

Spejlæg.

¨Vil du påstå, at du ikke engang kan spejle et æg?¨
¨Ja, jeg får sved på panden bare ved tanken om at skulle forsøge.¨
¨Kom smør på panden i stedet og slå ægget ud. Så går det som i olie.¨
At spejle sig i noget er billedsprog, men rigtige spejle i glas og ramme er både konkrete og magiske.
¨Lille spejl på væggen der,¨ er nogle meget kendte ord, man tillægger Snehvides stedmoder. Der er en del optiske fænomener knyttet til spejle, men historien om Snehvide viser klart og utvetydigt, at spejle også kan være forheksede.
Disse fænomener har næret forfatteres fantasi og fået nogle til at skrive om, hvordan man kunne komme ind i spejlverdenen og selv opleve rigtige eventyr der, som alternativ til dem man sædvanligvis kun får fortalt eller ser på film..
Affotograferer man et motiv på en plakat, stiller man skarpt på fladen. Vil man affotografere spejlbilleder, må man stille skarpt på den enkelte ting i spejlet. For selv for et årvågent fotografiapparat er et spejlbillede lige så virkeligt som den skinbarlige virkelighed, mens det uden problemer betragter en plakats perspektiver som illusoriske.
Man behøver heldigvis ikke at have et religiøst forhold til spejle for at blive fascineret af dem, men man kommer alligevel ikke uden om, at kigger man på sig selv i et spejl, bliver man straks omvendt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar