torsdag den 19. september 2013

Der er noget i luften.

Usynlige dufte bølger i luften og skaber billeder. Mange forskellige billeder fra mange forskellige dufte. Nogle kommer frimodigt påtrængende, andre sniger sig til opmærksomhed og overtager så pludselig domænet for en stund.
I gågaden erfarer man, at den ene intense duft hurtigt afløses af den anden, og hvordan duftene fader ud og ind mellem hinanden og danner duftkrydsninger.
Nu dufter det f. eks. af nybrændte mandler. Så tager duften af kogte og ristede pølser med løg over og afløses derefter af duften fra ferske og røgede fisk og nystegte fiskefrikadeller. Så kommer duften fra en stribe tobaksrøg, hvorefter duften af appelsiner vinder frem. Appelsinerne ligger i store fristende dynger i skråtstillede kasser uden for grønthandleren. Så bliver duften porre- og muldagtig, fordi de næste kasser bugner af kartofler og forskellige grøntsager.
På vej ind i stormagasinet slår en tung duft af parfumer til, så man snapper efter vejret. Længere inde tager duften af lædervarer over og afløses så lidt efter lidt af duften af tekstiler. Mens man nærmer sig cafeteriet, bliver duftene af forskellige tilberedte madvarer stærkere. Her dufter svagt af rundstykker, flutes og rugbrød, men hurtigt dufter der kraftigt af pommes frites, grillkyllinger, biksemad, herregårdsbøf og smørrebrød med mayonnaise samt mange andre gode ting. På vej ud af stormagasinet passerer man bagerens disk. De fristende varer ligger lige for næsen og øjnene og opfordrer indladende til nærmere bekendtskab.
Næsten hjemme og med nøglen fremme hilser opgangen, fyldt med fortættede dufte af flæskestege eller næsten færdige hakkebøffer, velkommen.
Det giver en tryg og forjættende stemning, …hvis man altså ikke lige er vegetar.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar