onsdag den 29. august 2012

Holder sandheden vand?

Ordet sandhed er godt slidt. Man kan let sige noget som er relativt sandt, selv om det ikke er fundamentalt sandt. F. eks.: Tiden går hurtigt!
Det er sandhed, for den som føler det, men usandt for den der keder sig.
En ældre med rollator bliver overhalet af en kondiløber og tænker: Hun kommer godt nok frem i en fart, det er da noget der vil noget! Men kondiløberen dalrer af sted set fra en konkurrenceløbers synsvinkel, mens han løber.
Relative sandheder optræder i hobetal. Findes der noget, som kan smykke sig med at kaldes ultimativ sandhed, og i bekræftende fald, hvordan defineres det? Eller findes der kun relative sandheder? En ultimativ sandhed må vel gælde for alle til alle tider under alle forhold? Man siger ofte lidt småfilosofisk: Sandheden er skrevet i vand.
Men måske er visse sandheder skrevet i sand, sandheder som ikke forsvinder lige så hurtigt for opmærksomheden, som de der er skrevet i vand. Ikke at det behøver betyde, at de er mere sande.
For fundamentalister er sandheden hugget i sten med hammer og mejsel eller støbt i beton, men dem tæller jeg ikke med, for de er ikke interesserede i sandhed. Det problem har de løst for længst, ved ganske enkelt at acceptere uverificerede postulater som sandheder.
Ordet sandhed er i sandhed interessant. Det bliver ofte misbrugt, men det er der, så meget andet der bliver. Sandhed kan nok fare vild i intellektet, men hjertet og underbevidstheden, eller samvittigheden, er i stand til at skelne.
Om ikke lige her og nu… så før eller siden.

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar