torsdag den 4. april 2013

Verden i udgaver.

Hvad ser du? Hvad ser jeg? Ser vi det samme, hvis vi kigger på det samme?
Vi kan i hvert fald ikke have det samme udkigspunkt på samme tid. Kun næsten. Og vi må have hver sin udgave!

Man kan se den samme film i TV over hele landet. Den bliver sendt et sted fra i en given kvalitet. Men alle modtagerne, TV- apparaterne i de mange hjem, gengiver hver sin unikke udgave. Og den tekniske kvalitet er afhængig af TV-modtagerne. Der er f.eks. forskel på analog og digital TV. Filmen som sendes er den samme, men alle ser hver sin udgave. De er både unikke og generelle på samme tid.

Når man kigger på en blomst, ser man sin unikke udgave. Blomsten fremstår via beskueren. Vi ser det samme, men vi ser hver sin udgave.

¨Beviset¨ for at man ser sin egen udgave... ja ubevidst oven i købet ¨producerer¨ den er f. eks. synsprocessen:

Linsen i øjet producerer et ganske lille og omvendt spejlbillede på nethinden. Synsnerven sender så 'elektriske impulser' videre til et eller måske flere hjernecentre, hvor disse impulser ¨bearbejdes¨, og først herefter er vi bevidst om blomsten.

Det samme gælder principielt for de andre sanser.

Sendestationen sender de samme signaler til alle modtagere og filmen bliver afspillet (virkeliggjort) via dem. Alle udgaver smelter tilsyneladende sammen til eet i opfattelserne. Lidt eftertanke viser, at det også gælder vore legemer med hjerner, sanser o.s.v.


Drømme giver et tankevækkende billede på det samme. Men der er en del forskelle på drømme og almindelig dagsbevidsthed, bl.a. at drømme er personlige, og at man ikke fortsætter drømmen, hvor man slap, næste gang man falder i søvn. De mentale principper har dog mange lighedspunkter.

Mens man drømmer, er man almindeligvis ikke klar over, at man ligger i en seng under en dyne. Ligger man ved siden af en der også har gang i en drøm, har man heldigvis ikke problemer med, at drømmene støder sammen. Det viser, at der ikke nødvendigvis behøver være problemer med flere dimensioner. Der er ingen pladsproblemer, fordi alt til syvende og sidst er mentale processer, erindringer som genkaldes samt nyskabelser... i nuet.



Det er dog nemmest at indse retrospektivt, da alt som er sket uvægerligt får status af erindringer, og erindringer er forestillinger i bevidstheden.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar