onsdag den 25. november 2015

Kridtstreger.


En lignelse er ikke det samme som en ligning. I en ligning gives der faste regler som er til at tage og føle på. Man kan bytte om på elementerne, når man holder sig til de indbyggede lovmæssigheder. Man kan f. eks. flytte et tal over på den anden side af lighedstegnet, hvis man sætter det under en brøkstreg etc…
Lignelser er billedsprog, hvormed man forsøger at symbolisere det uforklarlige. Man ”tegner” et billede som kan vise, hvad man mener. Der er ofte flere lag, så lignelsen kan give en vis forståelse til den ”enkle” intelligens, og til den søgende som har større spændvidde.
De mest forstokkede kommer let op at slås om, hvorvidt antydningen til forståelse er tegnet eller malet.
Den ”enkle” intelligens, som også kan kaldes fundamentalistisk eller ”skriftklog,” har svært ved at skelne mellem lignelser og ligninger og fastholder derfor nidkært det laveste synspunkt. Ubevidst tillægger han nemlig ikke skaberen af lignelsen en højere intelligens end hans egen. Det er han ikke i stand til. Så for ham er lignelser logiske.
Søgende, intelligente mennesker opfatter inspirerede lignelser som vidunderlige udfordringer der indeholder et fyrværkeri af oplysning og åndelig næring. Det daglige brød som gør hverdag til helligdag.
4ca0e467-d10b-4002-9253-a4e3e8a8d82e_colourbox1630970

Ingen kommentarer:

Send en kommentar