torsdag den 2. juli 2015

"Nibe-sild."


Når blæsten går frisk over Limfjordens vande, viser fjorden tænder. Bølgerne går højt, og færdsel i både, under kutterstørrelse, kan være et dristigt forehavende. Fjordfiskerne kender Limfjordens forskellige temperamenter og er dygtige til at manøvrere efter dem. Det ligger i blodet og sidder i rygraden.
Engang var her sildeeventyr: Fjorden bugnede af sild – fra Thyborøn til Hals. Men Nibe blev byen som lagde navn til. Det gav tre sild i byvåbnet.
I Aalborg aftog Spritfabrikkerne kartofler fra bønderne og forfinede dem til, den berømte og højt skattede, kartoffeljuice, som man bedst kender ved betegnelsen snaps… eller brændevin. Det går i blodet.
Når sildene er marinerede og bliver serveret, på smørsmurt rugbrød med løg, kapers, hårdkogte æggebåde og karrysalat, bliver de ofte ledsaget af øl og snaps.
Man siger, “sildene skal svømme.” Det ligger nemlig i deres natur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar